Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 456


Ministrul Teodor Meleșcanu i-a felicitat pe militarii din detașamentul “BALTICA 07”


Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, a participat astăzi, 8 noiembrie, la Baza Aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, la ceremonia de sosire a militarilor români care, timp de 3 luni, au executat Serviciul de Poliție Aeriană în Lituania.

Adresându-se celor 67 de aviatori din detașamentul „BALTICA 07”, ministrul Meleșcanu le-a urat „Bun venit acasă” și i-a felicitat pentru „modul exemplar” în care au executat misiunea. „Serviciul de Poliție Aeriană în spațiul țărilor baltice a marcat o nouă premieră în istoria participării Forțelor Aeriene Române la operații conduse de NATO, după misiunea KAIA din Afganistan.

Dumneavoastră, reprezentanți ai Forțelor Aeriene și ai Armatei României, ați îndeplinit misiunea în conformitate cu angajamentele pe care România și le-a asumat în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a declarat ministrul Apărării.

Ministrul Meleșcanu s-a referit, în discursul său, la semnificațiile militare și la imaginea creată de aviatorii români în rândul localnicilor din orașul lituanian Siauliai: „Ați reușit, prin competența dumneavoastră, să atrageți aprecierile oficialilor din conducerea NATO și a Lituaniei, ale colegilor din celelalte state participante la misiune, precum și ale autorităților locale. Apreciez faptul că ați găsit răgazul, între misiuni, să vizitați școli, cămine și orfelinate și să-i înconjurați cu căldură sufletească pe copii și pe localnici. Sunt gesturi de un umanism aparte care impresionează și definesc un mod de conduită a militarului român aflat în misiuni internaționale”.

La finalul ceremoniei, ministrul Meleșcanu a invitat asistența să țină un moment de reculegere în memoria echipajului militar care și-a pierdut viața în accidentul aerian din după-amiaza zilei de 7 noiembrie. Teodor Meleșcanu a declarat că „Ministerul Apărării va face tot ceea ce este omenește posibil pentru a alina durerea familiilor celor decedați și a le ajuta să depășească aceste momente tragice”.Biroul de Presă al Ministerului Apărării