Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru, Purtătorul de cuvânt al MAp

 


Comunicat nr. 496


Ministrul Teodor Meleșcanu, în vizită oficială în Turcia


“Relațiile militare foarte bune dintre România și Turcia sunt expresia relațiilor politice foarte bune existente între cele două țări”, a declarat, la Ankara, ministrul Teodor Meleșcanu la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său turc, Vecdi Gönul.

Tema principală a întrevederii a vizat cooperarea bilaterală, apreciată ca foarte bună la nivelul miniștrilor apărării și a celor două armate, inclusiv prin participarea la misiuni internaționale sub egida NATO.

Pe parcursul discuțiilor, a fost evidențiată importanța pe care o are Summit-ul ce va fi organizat în primăvara viitoare la București.

Din această perspectivă, cei doi miniștri au analizat evoluția mediului de securitate din Balcanii de Vest și Zona Extinsă a Mării Negre, apreciind că este absolut necesar un contact permanent pentru identificarea unor soluții pașnice pentru statutul provinciei Kosovo, precum și pentru conflictele înghețate din regiune.

Cu prilejul vizitei pe care o întreprinde în Turcia, ministrul Apărării a avut întâlniri cu reprezentanți ai societăților din industria de apărare turcă, Teodor Meleșcanu interesându-se despre felul în care produsele acestora asigură protecția soldaților în teatrele de operații, atât în ceea ce privește echipamentul, cât și dotarea tehnică.

În context, ministrul Apărării a subliniat că reprezentanții companiilor din industria de apărare din Turcia și România ar putea derula proiecte comune.

Delegația militară română, condusă de ministrul Teodor Meleșcanu, a participat la ceremonialul depunerii de coroane de flori la Mausoleul Ataturk, din Ankara și s-a întâlnit cu personalul militar român din cadrul comandamentului NATO de la Izmir. A fost, de asemenea, vizitat Centrul de Excelență de Apărare împotriva Terorismului.

Ministrul român al Apărării se va întâlni mâine cu șeful Statului Major General turc, general Yasar Büyükanit.
Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, efectuează, începând de luni, o vizită oficială de trei zile în Republica Turcia, la invitația omologului său, Vecdi Gönul.Biroul de Presă al Ministerului Apărării