Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Cristina Iacobuț

 


Comunicat nr. 505


Ceremonial la Mormântul Ostașului NecunoscutȘeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, și șefii categoriilor de forțe ale Armatei României au depus coroane de flori în cadrul unui ceremonial militar desfășurat astăzi, 10 decembrie 2007, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.

Manifestarea a fost dedicată eroilor care, în urmă cu 130 de ani, au luptat în Războiul de Independență.

O delegație a Ministerului Apărării, condusă de contraamiralul Victor Barbu, participă la manifestările din Bulgaria, de comemorare a militarilor români, care, la 10 decembrie 1877, și-au dat viața în luptele pentru eliberarea Plevnei.

x x x

La 28 noiembrie 1877 (10 decembrie pe stil nou) a avut loc asaltul final asupra Plevnei, unde armata română a avut o contribuție de prim ordin, iar comandantul armatei otomane, generalul Osman Pașa, s-a predat colonelului Mihail Cerchez, comandantul Diviziei a 2-a române. Căderea Plevnei a avut o influență hotărâtoare asupra desfășurării ulterioare a războiului.
Prin luptele duse de ostașii români în campania din 1877-1878, România și-a legitimat pe câmpul de luptă obținerea Independenței de Stat.

Biroul de Presă al Ministerului Apărării