Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 35


"SOIMII CARPATILOR"- LA O LUNĂ DUPĂ PRELUAREA MISIUNII DE LA "SCORPIONII ROSII"


Capitanul Constantin Hertanu, ofiter de relatii publice al Batalionului 812 Infanterie care participa la operatiunea "Enduring Freedom", din Afganistan, informeaza ca "Soimii Carpatilor" au indeplinit, dupa transferul de autoritate catre fortele coalitiei antiteroriste, un numar de 49 misiuni de asigurare a securitatii Aeroportului din Kandahar si ariei de operatii proprii, 136 misiuni de culegere de date si informatii, 41 de asigurare a securitatii unor operatii logistice, sase misiuni de insotire si escorta VIP si opt de asistenta umanitara gen "village team". Acestea din urma au avut ca obiective distribuirea de ajutoare umanitare (peste 2.000 de pachete alimentare continand hrana pentru o zi, 220 kg de grau, 1.000 pachete de dulciuri, 50 paturi si medicamente), informarea asupra problemelor si nevoilor localnicilor, semnalarea si explicarea prezentei si rolului fortelor coalitiei antiteroriste, acordarea de asistenta cu echipe medicale mixte, distribuirea de materiale informative despre talibani.

Executate intr-un climat de securitate ce continua sa se mentina instabil, misiunile militarilor romani au totalizat parcurgerea in teren a aproximativ 30.000 km si 7.400 ore de functionare a tehnicii de lupta.

Īn executarea misiunilor pe timp de noapte si in conditii de vizibilitate redusa, s-a folosit aparatura de vedere in spectru infrarosu, de ultima generatie in domeniu. S-au intrebuintat, de asemenea, sisteme de pozitionare prin satelit (GPS), indispensabile in conditiile terenului framantat din Afganistan. Comunicatiile au fost asigurate, la fiecare misiune, cu statii PANTHER si instalatii de comunicare prin satelit, a caror functionare a totalizat un numar de 1.640 ore de trafic.

La terminalele INTERNET din tabara au fost realizate un numar de 1.152 programari pentru comunicarea cu familiile din tara.

Preotul batalionului a oficiat o slujba de sfintire a spatiilor de dispunere a militarilor in cadrul taberei din Kandahar.Biroul de presa al MApN