Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 4


C O M U N I C A T


In zilele de 13 si 14 ianuarie a.c., Lordul Bach de Lutterworth, ministrul pentru inzestrare in domeniul apararii din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, va vizita tara noastra, la invitatia Ministerului Apararii Nationale.
Lordul Bach va fi primit de primul ministru, domnul Adrian Nastase, si va purta discutii cu ministrul apararii nationale, domnul Ioan Mircea Pascu. Demnitarul britanic va participa, impreuna cu personalitati din Guvernul si din Parlamentul Romaniei care au atributii in domeniul apararii, la o masa rotunda in cadrul careia vor fi abordate teme legate de provocarile si oportunitatile cu care se va confrunta tara noastra in perioada premergatoare integrarii in NATO. In contextul in care tara noastra a contribuit semnificativ, in ultimii ani, la operatii militare internationale si la razboiul impotriva terorismului, discutiile vor viza si posibilitatile de extindere a cooperarii romano-britanice in domeniul apararii, atat la nivel bilateral, cat si in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.
Marti, 14 ianuarie, la Cercul Militar National, Sala Alba Iulia (etaj III), Lordul Bach va participa la ceremonia semnarii Acordului privind achizitia a doua fregate tip 22, destinate Fortelor Navale Romane, activitate ce va fi urmata de declaratii de presa. Vor fi prezenti, in calitate de invitati, oficiali din conducerile Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Industriei si Resurselor, Ministerului Finantelor Publice, reprezentanti ai industriei de aparare din Romania si o delegatie a companiei BAE Systems, condusa de vicepresedintele acesteia, Sir Charles Masefield.
Acordul de offset industrial, asociat celui de achizitie a fregatelor, va pune bazele unei cooperari industriale de durata intre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Ca o recunoastere a acestui parteneriat, vizita Lordului Bach va include si o intrevedere cu oficiali de la Ministerul Industriei si Resurselor si reprezentanti ai sindicatelor din industria de aparare. In programul oficialului britanic mai este prevazuta si sustinerea, la Centrul de Studii NATO, a unei prelegeri pe tema amenintarilor la adresa securitatii globale.
Jurnalistii acreditati la M.Ap.N. care doresc sa participe la activitatea de semnare a acordului mentionat si la declaratiile de presa vor fi asteptati, pentru acces in institutie, marti, 14 ianuarie, intre orele 9.45 si 10.10, la intrarea in Cercul Militar National din strada Constantin Mille.


Biroul de presa al MApN