Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Sorin Sava

 


Comunicat nr. 41


CONSULTARI ROMANIA-NATO


In zilele de 17 si 18 februarie 2003 la Cartierul General al NATO din Bruxelles se vor desfasura doua reuniuni importante dedicate analizei performantelor Romaniei in domeniul restructurarii organismului militar in calitate de viitor aliat.

Delegatia Ministerului Apararii Nationale, condusa de domnul George Cristian Maior, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, va prezenta la Reuniunea Comitetului pentru Analiza Apararii, din data de 17 februarie, stadiul actual al reformei Armatei si prioritatile procesului de planificare a apararii in scopul atingerii standardelor de membru al Aliantei Nord-Atlantice.

Este pentru prima data cand documentele nationale de planificare sunt analizate dupa aceleasi principii ca si cele care se aplica pentru membrii actuali ai NATO. Evaluarea va urmarii capacitatea Romaniei de a contribui la intreaga gama de misiuni ale NATO, inclusiv la apararea colectiva.

La Reuniunea Inaltului Comitet Politic Intarit din 18 februarie, o delegatie nationala largita va prezenta spre analiza proiectul Calendarului de reforma, document care reflecta angajamentul Guvernului Romaniei de continuare si accelerare a procesului de modernizare a intregii societati.

Caledarul stabileste actiuni, termene si responsabilitati precise.

Prioritatile stabilite in domeniul apararii nationale sunt: revizuirea planurilor de reforma a fortelor armate, accelerarea proceselor de restructurare si modernizare, cresterea contributiei militare la NATO. Indeplinirea acestor obiective va asigura practic tranzitia la statutul de membru al Aliantei Nord-Atlantice cu drepturi si responsabilitati depline.

Rezultatul discutiilor va fi materializat prin finalizarea Calendarului de reforma, document care va fi prezentat parlamentelor statelor membre NATO in procesul de ratificare a Protocolului de Aderare a Romaniei.Departamentul pentru Integrare Euroatlantica