Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor Tiberiu Fratila

 


Comunicat nr. 68


COMUNICAT


EXERCIȚIUL DE MANAGEMENT AL CRIZELOR „CMX 2004”


În perioada 4-10 martie a.c., se va desfășura exercițiul anual de management al crizelor (CMX) la care participă reprezentanți ai celor 19 țări membre NATO și, pentru prima dată, din cele 7 țări invitate să adere la Alianța Nord-Atlantică.

CMX 2004, organizat sub patronajul secretarului general al NATO, este condus împreună de Secretariatul internațional, Statul major militar internațional și de cele două comandamente strategice ale NATO – Comandamentul Aliat pentru Operații și Comandamentul Aliat pentru Transformare.
Exercițiul are ca scop punerea în aplicare a procedurilor de gestionare a crizelor, incluzând cooperarea civili-militari, în vederea menținerii și întăririi capacității Alianței de a administra crizele.

Scenariul CMX 2004 este ipotetic și cuprinde o situație de criză pe teritoriul unui stat membru al Alianței ce implică aplicarea Articolului 5 al Tratatului de la Washington pentru gestionarea unui accident ecologic care include amenințări teroriste și folosirea armelor de distrugere în masă. Nu vor fi desfășurate trupe pe durata exercițiului, participanții desfășurându-și activitatea în locațiile comandamentelor NATO și în capitalele naționale.

Reprezentanții celor 7 state care urmează să devină membre NATO în luna aprilie 2004 vor observa modul în care se defășoară exercițiul și se vor familiariza cu procedurile de lucru pentru gestionarea crizelor în cadrul Alianței.
În vederea participării la acest exercițiu, în România s-a constituit o Celulă Națională de Răspuns, din structura căreia fac parte reprezentanți din toate ministerele și structurile care au atribuții în domeniul gestionării crizelor (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului, Ministerul de Justiție, Ministerul Sănătății, Secretariatul General al Guvernului, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe), celulă aflată sub coordonarea unui Comitet Director Național compus din secretari de stat de la MApN, MAE, MAI și Secretariatul General al Guvernului.

Centrul Operațional de Conducere Militară din Statul Major General va fi gazda Celulei Naționale de Răspuns. Participarea României la CMX 2004 constituie o oportunitate de testare și evaluare a sistemului actual de răspuns în situații de criză, de exersare a unor structuri, elemente și responsabilități ce ar putea face parte din viitorul proiect de lege dedicat unui Sistem Național Integrat de Gestionare a Crizelor.Biroul de Presa al M.Ap.N.