Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 71


COMUNICAT


Recent au revenit în țară echipele care au reprezentat Armata României la competiții de schi desfășurate în luna februarie a.c. în Italia și Germania, obținând cele mai bune rezultate de când participă la astfel de concursuri, începând din anul 1996.

Astfel, în perioada 1-6 februarie, la campionatele de schi ale Trupelor Alpine ale Italiei, defășurate la San Candido, delegația militară română a obținut următoarele rezultate:
· locul 1 la biatlon-patrulă (feminin), echipa fiind compusă din sportivii Ruxandra Scorțea, Cristina Neculoiu, Simona Crăciun, Mihaela Purdea (antrenor plutonier-major Ileana Hangan-Ianoșiu);
· locul 3 la biatlon-patrulă (masculin);
· locul 3 în clasamentul general, după Italia și Elveția, din 11 națiuni participante.

Competiția de schi a inclus probe de biatlon-fond (10 km și 7,5 km feminin), slalom uriaș și biatlon-patrulă, iar delegația a avut în compunere opt sportivi și doi antrenori de la Clubul Sportiv Aplicativ Militar “Bucegi” Predeal.

În perioada 23-26 februarie, un lot de sportivi de la același club din Predeal, cărora li s-au adăugat cei mai buni șase vânători de munte din Forțele Terestre, a participat la Campionatele militare internaționale de schi ale Germaniei, desfășurate în stațiunea Bad Reichenhall, din Bavaria. La concurs au participat sportivi militari din 11 țări din Europa, America de Nord și America de Sud.

Patrula militară, antrenată de maiorul Szilard Balogh și alcătuită din plutonier-major Francisc Saroși, sergenții majori Mihai Handâc și Nicușor Olar și salariații civili Daniel Marc, Claudiu Suciu și Silviu Manea, a ocupat locul 1 la proba de patrulă militară (deplasare pe un traseu de opt kilometri, trageri cu pistolul mitralieră G-3, armament aflat în dotarea Armatei Germaniei, montarea unei achii – targă improvizată pe schiuri - și transportul unui “rănit”).

Totodată, în proba de biatlon-feminin, echipa antrenată de plutonier-major Ileana Hangan-Ianoșiu și având în compunere pe Ruxandra Scorțea, Mihaela Purdea, Emoke Szocs, Simona Crăciun, s-a clasat pe primul loc, iar sportiva Mihaela Purdea a fost declarată cea mai bună biatlonistă a competiției.

România a ocupat, de asemenea, locul doi la biatlon-ștafetă masculin și a obținut cupa pentru cea mai bună echipă străină participantă la competiție.
La ambele concursuri, delegațiile militare române au fost conduse de locotenent-colonelul Ioan Armanu, de la Statul Major al Forțelor Terestre.

În perioada 15-20 martie a.c., lotul de schi alcătuit din sportivi de la Clubul Sportiv Aplicativ Militar “Bucegi”, din Predeal, va participa la Campionatul Mondial Militar de Schi, care va avea loc la Ostersund, în Suedia. Ediția de anul viitor a acestei competiții se va desfășura în România.
Biroul de Presa al M.Ap.N.