Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent Sorin Sava

 


Comunicat nr. 76


COMUNICAT


Secretarul de stat George Cristian Maior, aflat în vizită în Statele Unite ale Americii la invitația președintelui Universității Naționale de Apărare, s-a întâlnit în cursul zilei de luni, 8 martie a.c., la Washington DC, cu vice-amiralul (r) Arthur Cebrowski, directorul Oficiului pentru Transformarea Forței (OTF) din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii.

Discuțiile purtate s-au axat pe posibila asistență americană pe linia dezvoltării conceptelor “Războiului Bazat pe Rețea” (NCW, Network Centric Warfare) în cadrul Forțelor Armate ale României, în contextul prezenței comune în teatrele de operații militare cu risc ridicat din Irak și Afganistan.

Cu acestă ocazie secretarul de stat Maior a evidențiat angajamentul României în războiul global împotriva terorismului și importanța adoptării unor concepte moderne și eficace, a unei transformări continue a forțelor armate în domeniul doctrinelor, procedurilor, tacticilor, educației și instruirii, procesului de achiziții etc., în măsură să raspundă noilor provocări specifice actualului context de securitate.

La rândul său, vice-amiralul (r) Cebrowski a făcut aprecieri privind eforturile României de înțelegere a implicațiilor NCW, în cadrul mai larg al transformării și angajamentului promovării acestui domeniu. Totodată, domnia sa a exprimat deschiderea OTF și disponibilitatea de cooperare în această direcție, în baza unor înțelegeri ce vor fi convenite la nivelul factorilor de decizie politico-militari din cele două țări.
De asemenea, a fost subliniată de ambele părți importanța corelării demersurilor bilaterale în acord cu abordarea pe care NATO o dezvoltă în problematica NCW.

Oficiul pentru Transformarea Forței este principala structură din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii responsabilă de procesele de transformare și modernizare ale armatei americane.
Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare