Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Gelaledin Nezir

 


Comunicat nr. 80


COMUNICAT


C O M U N I C A T

Vizita în Franța a delegației militare conduse de generalul dr. Mihail Popescu a debutat marți, 9 martie a.c., cu un ceremonial militar organizat la sediul Statului Major al Armatelor Franceze din Paris și a fost urmată de întâlnirea și convorbirile oficiale cu omologul francez, generalul de armată Henri Bentégeat.

În cadrul discuțiilor, generalul Popescu a prezentat gazdelor aspecte ale procesului de reformă a Armatei României și informații privind participarea militarilor români la misiunile internaționale, mulțumind totodată generalului Bentégeat pentru sprijinul acordat de Franța pe drumul integrării României în NATO.

Au fost abordate, de asemenea, aspecte ale profesionalizării celor două armate. Partenerii francezi au arătat oaspeților români modul în care s-a desfășurat profesionalizarea armatei, după ce, în 1996, în Franța a fost suspendată executarea serviciului militar obligatoriu. Activitatea de profesionalizare a început în 1997 și se derulează și în momentul de față, parcurgând două etape, astfel: între 1997-2002 au avut loc o serie de schimbări de structură și s-a trecut la angajarea militarilor profesioniști în locul conscripților, iar cea de a doua etapă a profesionalizării, a consolidării structurilor, se află în plină desfășurare și este planificată să dureze până în anul 2008. Procesul necesită, după estimările partenerilor francezi, peste 570 de milioane de euro, ceea ce a dus la creșterea cu 4 % a cheltuielilor pentru apărare.

În ziua a doua au fost vizitate câteva unități de referință ale armatei franceze din localitățile Landivisiau și Brest. Delegației române, din care fac parte șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, și directorul Statului Major General, contraamiralul Gheorghe Marin, i-au fost prezentate avioanele Super Etendard modernizate și Rafale de la baza aeronavală din Landivisiau și s-a vizitat serviciul de mentenanță al aeronavelor. La Brest au fost vizitate fregata Tourville și dragoarele de mine de tip Andromede, din compunerea forței de acțiune navală.

Vizita oficialilor români va continua joi cu alte întâlniri oficiale la Ministerul francez al Apărării.


Compartimentul Relatii Publice
al Statului Major General