Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 91


INFORMATIE DE PRESA


Ofițerul de relații publice al contingentului român aflat în misiune în Irak, locotenent-colonel Liviu Flutur, a transmis următoarea corespondență:

„An Nassiryah, Irak - Operațiunea Enduring Health este una din acțiunile CIMIC (de cooperare civil-militară) ale militarilor români pentru sprijinirea și ajutorarea populației locale. În cadrul acesteia se verifică săptămânal starea de sănătate a copiilor care învață în școlile din zona de responsabilitate a Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” („Scorpionii roșii”).

În cadrul acestei operațiuni, o echipă medicală româno-italiană, formată din maior doctor Lucia Fitărău și asistentele voluntare Riavini și Ferri, acestea din urmă de la Crucea Roșie Italiană, a consultat, sâmbătă, 13 martie a.c., elevii din două școli aflate în localitatea Al Fudliyah. Privirea blândă cu care acei copii încercau stângaci să-și ascundă necazurile releva peste vreme adevărul cugetării unui poet arab, din secolul al optulea, cum că „nu-i pentru nimeni viața o limpede fântână”.

Cele mai multe dintre bolile de care suferă populația din zonă sunt determinate de sărăcie, condițiile de mediu și lipsa măsurilor de igienă. Cu toate că era evident că multora le „cântă greierii în cuptor”, foarte puțini recunoșteau că trăiesc în condiții grele. Este surprinzător că, deși apa este un lux, elevii aveau haine curate. Sărăcăcioase, peticite dar curate. Unul din cincizeci purta ghiozdan, dar cu toții își păstrau cu mare grijă manualele și caietele. Dorința de a învăța este foarte puternică în rândurile tinerei generații. Limba engleză se studiază din clasele primare și, deși predau în mediul rural, învățătorii și profesorii își iau foarte în serios menirea de dascăli. În fapt, ceea ce se întâmplă acum în instituțiile de învățământ irakiene reprezintă fundamentul real al democrației în această țară.

Haider Salman Faisal, președintele Consiliului local din Al Fudliya, vorbește fluent limba engleză și își exprimă foarte clar punctul de vedere: „Suntem îndatorați militarilor români care încearcă să ne ajute prin executarea de proiecte vizând îmbunătățirea condițiilor noastre de viață. Sunt foarte multe de făcut: școli, spitale, aprovizionarea cu apă. În același timp, ei ne asigură securitatea și sperăm ca în scurt timp să fim în măsură să ne protejăm prin forțe proprii căminele și familiile.”

Maiorul Vasilică Grădinaru și locotenentul Cristian Răducu, ofițeri CIMIC în comandamentul Brigăzii italiene „Ariete”, respectiv la Batalionul 26 Infanterie, desfășoară o activitate laborioasă atât pentru finalizarea proiectelor aflate în derulare, cât și pentru determinarea, împreună cu reprezentanții populației locale, a proiectelor care pot contribui la rezolvarea problemelor urgente ale comunității. Dintre acestea merită amintite renovarea școlilor și începerea reparațiilor la drumurile și sistemele de canalizare din localitățile Suq ash Shuyukh, Al Hammar, Al Islah, Karmat Bani Said, Al Ceabaish, Al Fuhud și Al Fudliyah, distribuirea de ajutoare umanitare către populație (alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite), acordarea asistenței umanitare persoanelor afectate de inundații din localitatea Al Fuhud, precum și dotarea spitalului din Suq ash Shuyukh cu o instalație de potabilizare a apei având o capacitate de 500 litri pe oră.”Biroul de Presa al M.Ap.N.