Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Mihail Taparlea

 


Comunicat nr. 200


COMUNICAT


Luni, 17 mai a.c., domnul dr. George Cristian Maior, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, a participat la Reuniunea miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, în format 25+5 (statele membre ale UE, cărora li s-au alăturat Bulgaria, Islanda, Norvegia, România și Turcia), care se desfășoară la Bruxelles.

Demnitarul român a avut o intervenție în care a reiterat angajamentul României la dezvoltarea capabilităților europene de apărare, evidențiind hotărârea țării noastre de a fi parte activă a acestui proces, prin noua ofertă de forțe pentru "Helsinki Force Catalogue Suplementary 2004" și, în perspectivă, până în anul 2010. De asemenea, domnul Maior a reafirmat disponibilitatea României de a participa la viitoarea misiune a Uniunii Europene în Bosnia și Herzegovina cel puțin la nivelul la care țara noastră este angajată, actualmente, în misiunea SFOR, condusă de NATO. Totodată, secretarul de stat Maior a exprimat interesul României pentru participarea la viitoarele proiecte ale Agenției Europene de Capabilități în Domeniul Apărării.

În cadrul reuniunii au mai fost analizate probleme privind obiectivele europene în domeniul apărării pentru anul 2010 și mecanismele de constituire și angajare a Forței de Reacție Rapidă a UE. Au fost, de asemenea, discutate aspecte referitoare la structura, responsabilitățile și modul de lucru al "Celulei de planificare civil-militară", precum și unele aspecte ale cooperării și intensificării legăturilor dintre structurile de planificare ale UE și cele similare ale Alianței Nord-Atlantice.
Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare