Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Gelaledin Nezir

 


Comunicat nr. 252


COMUNICAT


Pe data de 7 iunie a.c. a fost adoptat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU proiectul de rezoluție propus de România, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii privind transferul suveranității în Irak și constituirea Guvernului Interimar Irakian.

În acest context, Ministerul Apărării Naționale apreciază că implementarea rezoluției va crea premisele asigurării stabilității interne prin definirea unui nou tip de atribuții și relații de cooperare și asistență la nivelul forțelor Coaliției, comitetelor și reprezentanților ONU și Guvernului irakian.

Ministerul Apărării Naționale a demarat imediat un proces de analiză atentă asupra impactului actualelor prevederi în ceea ce privește rolul și atribuțiile militarilor români dislocați în cadrul diviziilor conduse de Marea Britanie și de Polonia. Analiza va constitui o bază pentru informarea detaliată a comandanților trupelor românești asupra dezvoltărilor actuale și măsurilor care vor fi luate în cadrul Coaliției Internaționale în viitorul apropiat, precum și pentru evaluarea activității desfășurate până în prezent de contingentele românești. Această evaluare va stabili modul în care sarcinile de până acum se înscriu în noul context de îndeplinire a misiunilor Coaliției, elementele de schimbare create de rezoluția ONU și modul în care va trebui să se procedeze în viitor în privința participării la eforturile internaționale de stabilizare.

Ministerul Apărării Naționale consideră că noua rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU constituie o bază solidă pentru definirea unui parteneriat eficient în domeniul securității între noul Guvern irakian și forțele Coaliției Internaționale.


Biroul de Presa al M.Ap.N.