Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-comandor Iuri Covaleov

 


Comunicat nr. 253


INFORMATIE DE PRESA


Marți, 8 iunie a.c., în jurul orei 18.00, nava Școală “Mircea”, care urmează să participe la competiția nautică “TALL SHIPS CHALLENGE 2004”, a acostat în portul Hamilton, din Insulele Bermude, după un marș de instrucție de 6.800 mile marine.

“Mircea” a traversat din nou Oceanul Atlantic după 28 de ani, fiind una din cele 14 nave din clasa A invitate să participe la competiția care va avea loc pe coasta de Est a Americii de Nord.

Împreună cu echipajul, cei 71 de studenți ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” și 31 de elevi ai Școlii Militare de Maiștri a Forțelor Navale “Amiral Ion Murgescu” au pornit în marș pe 19 aprilie din portul Constanța. În această perioadă au participat la cursurile susținute, la bordul navei, de profesorii Academiei Navale care îi însoțesc, urmând ca în curând să fie examinați în cadrul sesiunii de vară.

Întrucât competiția din SUA se va desfășura exclusiv cu folosirea velaturii, studenții și elevii au efectuat un mare număr de antrenamente de întindere a velelor, performanța realizată fiind de 30 de minute de la darea comenzii.

După traversarea Strâmtorii Gibraltar, la bordul navei a fost “oficiat“ ceremonialul botezului marinăresc. Conform tradiției, pe punte a urcat “zeul Neptun, stăpânul mărilor și al oceanelor”, care le-a acordat statutul de “marinar veritabil” celor care au navigat pentru prima dată cu nava “Mircea” în apele oceanului.

La finele lunii iunie, pe timpul deplasării între porturile Baltimore și Halifax, la bordul navei se vor ambarca, pentru aproximativ o lună, trei cadeți ai Academiei Navale a Turciei, care se vor instrui în comun cu marinarii militari români.


Statul Major al Fortelor Navale