Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 302


INFORMATIE DE PRESA


Locotenent-colonelul Liviu Flutur, ofițerul de relații publice al contingentului român din Irak, a transmis următoarea corespondență:

Miercuri, 30 iunie a.c., la Basra a avut loc ceremonia transferului de autoritate de la coaliția internațională către Brigada 70 a Gărzii Naționale Irakiene, căreia îi va reveni misiunea de asigurare a securității cetățenilor din această parte a țării. La eveniment au participat și reprezentanți ai militarilor români aflați în misiune în Irak.

Cu această ocazie, comandantul Diviziei Multinaționale de Sud–Est (DMNSE), general-maior Andrew Stewart, i-a înmânat generalului de brigadă Dhiya Al Kaadhemi o sabie care simbolizeză responsabilitățile ce revin autorităților statului irakian suveran, afirmând că: „drumul pe care vă angajați este încă plin de pericole, iar forțele multinaționale vor rămâne alături de poporul irakian pentru a-l ajuta să-și construiască un nou viitor.”

În structura brigăzii irakiene se află și Batalionul 604, la a cărui pregătire au contribuit substanțial militarii români din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”. Comandantul batalionului irakian, locotenent-colonelul Amer, a declarat: „Suntem recunoscători românilor pentru modul cum au acționat pentru a ne ajuta la instruirea oamenilor și îndeosebi pentru căldura și grija manifestate față de noi de fiecare dată. Șukran Romania !”( șukran – mulțumesc, în limba arabă).

Ceremonia de la Basra s-a încheiat cu defilarea militarilor din DMNSE și a unităților Brigăzii 70 a Gărzii Naționale Irakiene.

Biroul de Presa al M.Ap.N.