Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 334


COMUNICAT


În perioada 17-30 iulie a.c., un detașament de 42 de militari români va participa, în Lituania, la exercițiul RESCUER/MEDCEUR 2004, organizat în spiritul programului de Parteneriat pentru Pace.

Românii vor contribui la componenta reală a exercițiului cu o formațiune medicală întărită de nivel Rol 1, o echipă medicală pentru întărirea formațiunii Rol 3, două ambulanțe și un elicopter IAR-330 echipat pentru evacuare medicală aeriană.
Cei 21 de ofițeri medici și șase subofițeri din compunerea echipei medicale vor constitui, alături de cei din Croația și Republica Moldova, un grup ce se va implica în activități de coordonare, legătură și asistență medicală. De asemenea, la exercițiu vor participa și 12 studenți ai Institutului Medico-Militar din România.

RESCUER/MEDCEUR 2004 (http://www.ppc.pims.org/Events/Exercises/MEDCEUR), care se va desfășura în Lituania, Letonia și Estonia, este condus de Comandamentul Forțelor Armate din Rezervă ale SUA din Europa (USAREUR). Obiectivul principal al exercițiului multinațional este să evalueze unitățile medicale ale țărilor membre NATO și partenere participante, asupra capacității de răspuns în cazul unui dezastru cu numeroase pierderi umane, precum și asupra gradului de interoperabilitate al forțelor participante.

Activitatea cuprinde o componentă teoretică, în perioada 20-24 iulie, pe timpul căreia un medic militar român va fi instruit în tehnica mulajelor, și una practică, ce include o situație de criză cu pierderi reduse, în 26 iulie, cu pierderi medii, în 27 iulie, și o situație cu pierderi majore, programată pentru 28 iulie.

Conform scenariului, forțele medicale vor răspunde unui dezastru creat de un atac terorist asupra unui tren care transporta substanțe chimice periculoase și de incendierea unor mari suprafețe împădurite.

Detalii referitoare la participarea militarilor români la acest exercițiu oferă maior dr. Aurelian Moraru, din Direcția Medicală a M.Ap.N., telefon: 0744/50 75 03.Biroul de Presa al M.Ap.N.