Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 376


COMUNICAT


Duminicã, 1 august 2004, la baza americanã Camp PHOENIX, situatã lângă Kabul, Afganistan, a avut loc un ceremonial în cadrul căruia patru ofițeri, doi maiștri militari și doi subofițeri români din compunerea Detașamentului ANA TRAINING II, care participã la constituirea și operaționalizarea noii armate afgane, au fost decorați cu distincția americană “Army Commendation Medal”.
Decorațiile au fost oferite de comandantul Brigăzii 45 Infanterie, general de brigadă Thomas Mancino, maiorilor Mircea Gologan, Dănuț Ivanof, Costinel Boboc, cãpitanului Ioan Florin Cioancă, plutonierului Emil Nicolae David, plutonierului Gabriel Mărieș și maiștrilor militari Gheorghe Trică și Gheorghe Ciomag, pentru “competența tactică, eficiența profesională și angajamentul în îndeplinirea misiunii CJTF Phoenix, care au condus la succesul operațiunii Enduring Freedom”.
Pentru contribuția excepțională la succesul misiunii de instruire a Armatei Naționale a Afganistanului, adusă în cele 14 luni de activitate în Kabul, comandantul CJTF Phoenix l-a recompensat pe maiorul Gologan, comandantul detașamentului ANA TRAINING, și cu distincția “Global War on Terrorism Expeditionary Medal”. În cadrul aceleiași ceremonii, toți instructorii români au primit certificate de apreciere din partea comandantului CJTF Phoenix.
Amintind principalele repere ale activității detașamentului ANA TRAINING II, generalul american a subliniat cu acest prilej că performanțele obținute de instructorii români îl îndreptățesc să afirme că NATO, prin admiterea României, are un aliat de bază, pe care se poate conta la nevoie. Fiind la prima experiență în lucrul cu militarii români, generalul Mancino s-a declarat onorat de a avea sub comanda sa oameni atât de bine pregătiți și motivați.
Maiorul Gologan a mulțumit pentru recompensele acordate instructorilor români și a subliniat că fără o conlucrare extrem de bună cu militarii americani rezultatele nu ar fi fost aceleași.

* * *

În baza Hotãrârii Parlamentului României nr. 12 din 7.05.2003, detașamentul ANA TRAINING participã la procesul de constituire și operaționalizare a noii Armate Naționale a Afganistanului.
Activitatea celor 25 de ofițeri, maiștri militari și subofițeri din compunerea detașamentului cuprinde, pe lângã activitãțile de instruire a militarilor afgani, elaborarea statelor de organizare și a programelor de înzestrare și instruire, managementul donațiilor, recrutarea și pregãtirea forțelor, inspecția și repunerea în funcțiune a tehnicii etc.
Militarii sunt organizați pe echipe mobile de instrucție (infanterie, tancuri și mentenanțã) și contribuie la pregãtirea militarilor afgani din Batalioanele 2 Mecanizat, 3 Tancuri și 5 Logistic, aflate în compunerea Brigãzii 3 Intervenție Rapidã, precum și din companiile de cercetare ale Brigăzilor 1, 2 și 3 din Corpul de Armatã Central.
Ca o recunoaștere a contribuției și rezultatelor obținute în activitate, în luna noiembrie 2003 Armata SUA a decorat cu „Army Commendation Medal” patru ofițeri, trei subofițeri și doi maiștri militari din compunerea detașamentului ANA TRAINING I, iar în luna iunie a.c. patru ofițeri din compunerea detașamentului au fost decorați cu “Medalia NATO pentru AFGANISTAN”.
Biroul de Presa al M.Ap.N.