Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Capitan comandor Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 397


COMUNICATÎn cursul zilei de astăzi, 13 august a.c., Forțele Aeriene Române au executat o nouă misiune umanitară, pentru transportul unei persoane grav accidentate (fractură de bazin). Misiunea s-a executat cu o aeronavă militară de tipul AN-26 aparținând Bazei 90 Transport Aerian, pe ruta Constanța – București.

În absența unei structuri de profil, pe lângă misiunile specifice pe timp de pace, piloții militari execută și misiuni de căutare, respectiv transport al răniților, de intervenții în situații de urgență, calamități și dezastre, toate în sprijinul populației. Astfel, de la începutul acestui an și până în prezent piloții militari au executat 45 de misiuni cu caracter umanitar.

Atunci când solicitările de intervenție pentru astfel de cazuri sunt făcute de autorități, instituții sau organizații competente, care decid dacă transportul aerian nu este contraindicat, acestea sunt aprobate, fără excepție, și se trece la executarea transportului după obținerea tuturor autorizațiilor de zbor, survol și aterizare.

Misiunile se execută deseori în zone și la înălțimi greu accesibile, sub presiunea timpului și a condițiilor meteorologice nefavorabile.

Pentru executarea unei astfel de misiuni, președintele Republicii Polone, domnul Aleksander Kwasniewski, a acordat o distincție de stat locotenent-comandorului Popa Sorin, din cadrul Bazei 71 Aeriană. Ofițerul a făcut parte din echipajul elicopterului care în data de 16.09.2003 a participat, alături de echipa „SALVAMONT” Sibiu, la o misiune de căutare și salvare a doi cetățeni polonezi rătăciți în Munții Făgăraș.
Statul Major al Fortelor Aeriene