MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 305
Masă rotundă cu membrii Consiliului Atlantic

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, aflat în vizită în SUA împreună cu șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, și cu secretarul de stat pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică, a participat luni, 18 septembrie, la o masă rotundă cu membrii Consiliului Atlantic, desfășurată la Washington D.C. Delegația a fost însoțită de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior.

În cadrul discuțiilor, Mihai Fifor a apreciat dialogul și abordarea Consiliului Atlantic în consolidarea transatlantică a parteneriatului strategic România-SUA. În același timp, membrii Consiliului Atlantic au manifestat interes privind dinamica securității regionale și perspectiva națională asupra evoluțiilor din zona Mării Negre.

Tematica abordată s-a referit, cu precădere, la problematica securității, în contextul evoluțiilor strategice din ultimii ani, care au modificat fundamental mediul de securitate regional, dar care au avut un impact direct și semnificativ asupra stabilitatii flancului estic al Alianței.

„Considerăm că este nevoie de o abordare coerentă, coordonată și articulată, atât în termeni politico-militari, cât și operaționali, cu rolul de a restabili balanța securității și a descuraja noi posibile acțiuni agresive în regiunea Mării Negre,” a declarat ministrul Mihai Fifor.

De asemenea, a punctat că „este foarte important ca, în cadru NATO, să avem o abordare unitară asupra întregului flanc estic, în vederea asigurării unei prezențe aliate coerente, în măsură să răspundă eficient la întregul spectru de provocări și amenințări la adresa securității euroatlantice. România rămâne un partener solid, predictibil și de încredere, menținându-și angajamentul de a contribui la securitatea și stabilitatea regională".
Ministrul apărării naționale a apreciat că este necesar un dialog activ între aliați și, cu precădere, între SUA și Romania, care să permită promovarea poziției țării noastre în cadrul general de dezvoltare a unei strategii aliate pentru regiunea Mării Negre.

În cadrul discuțiilor au fost, de asemenea, prezentate evoluțiile înregistrate în implementarea inițiativelor României pentru consolidarea flancului estic al NATO și prioritățile naționale de dezvoltare și modernizare a capacității de apărare.

* * *
Marți, 19 septembrie, programul delegației Ministerului Apărării Naționale va cuprinde întâlnirea cu Secretarul Apărării, James Mattis, la Pentagon, și depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Cimitirul Național Arlington.