MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 310
Întrevedere cu Joni Ernst, președintele Subcomitetului pentru amenințãri emergente și capabilitãți

Ministrul apãrãrii naționale, Mihai Fifor, a avut o întâlnire oficialã miercuri, 20 septembrie, la Senatul Statelor Unite, cu senatorul Joni Ernst, președinta Subcomitetului pentru amenințãri emergente și capabilitãți din cadrul Comitetului pentru forțe armate al Senatului SUA. La discuții au luat parte, de asemenea, ºeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucã, secretarul de stat pentru armamente, Florin-Lazãr Vlãdicã, și ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior.

Cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mãrii Negre, consolidarea parteneriatului strategic România-SUA pe dimensiunea apãrãrii și aspecte privind cooperarea cu partenerul american în domeniul realizãrii capabilitãților operaționale ale Armatei României care sã permitã interoperabilitatea cu aliații din NATO.

Ministrul Mihai Fifor a prezentat prioritãțile guvernamentale în domeniul apãrãrii, în contextul alocãrii bugetare de douã procente din PIB, trecând în revistã prioritãțile și oportunitãțile de cooperare cu SUA, pe linia industriei de apãrare. "Apreciez angajamentul politic și militar constant al SUA în regiunea Mãrii Negre și mulțumesc Congresului american pentru sprijinul și atenția acordate acesteia. Doar împreunã cu Statele Unite vom putea oferi un rãspuns cu adevãrat strategic provocãrilor cu care ne confruntãm", a precizat ministrul Fifor, pe timpul întrevedrerii.

Senatorul Joni Ernst a reconfirmat angajamentul SUA, dar și cel personal, pentru dezvoltarea excelentelor relații de cooperare militarã cu România și a mulțumit pentru eforturile constante ale țãrii noastre în teatrele de operații și misiuni internaționale. Doamna senator a dorit sã evidențieze, prin prisma propriei experiențe, de peste 20 de ani în serviciul militar al SUA, valoarea adãugatã pe care un partener și aliat de încredere cum este România o aduce, prin profesionalismul și eficiența cu care militarii noștri își îndeplinesc misiunile încredințate în teatrele de operații, la eforturile comunitãții internaționale în domeniul securitãții. Senatorul Ernst a amintit, de asemenea, încrederea de care militarii români se bucurã din partea camarazilor de arme americani, alãturi de care au executat numeroase misiuni, oferind în acest sens recentul exemplu al unui general din Garda Naționalã a statului Iowa care, timp de mai bine de un an, a îndeplinit funcția de locțiitor al comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), la București.