MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 314
Întâlnirea ministrului apãrãrii naþionale cu omologul canadian

În marja vizitei oficiale pe care ministrul apãrãrii naþionale, Mihai Fifor, o desfãºoarã în perioada 22-24 septembrie în Canada, cu ocazia Invictus Games Toronto 2017, demnitarul român a avut o întâlnire bilateralã cu omologul canadian, Harjit Singh Sajjan.

În cadrul discuþiilor, a fost subliniatã tendința ascendentã a relațiilor bilaterale, cooperarea militarã înregistrând un progres, Canada fiind un susþinãtor activ al inițiativelor promovate de România în cadrul NATO.

Ministrul Fifor a mulțumit omologului canadian pentru invitarea militarilor români la Jocurile Invictus și " pentru oportunitatea de a împãrtãși aceleași valori, nu doar în teatrele de operații, ci și pe terenul de sport." De asemenea, a adresat mulțumiri pentru sprijinul acordat României, prin participarea la misiunile comune de poliție aerianã ale NATO, prezența militarilor canadieni în Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și în cel al Brigãzii Multinaționale, în Unitatea NATO de Integrare a Fortelor, precum și la exercițiile multinaționale desfãșurate pe teritoriul României și în Marea Neagrã".

Ministrul Fifor a evidențiat contribuția semnificativã a Canadei la implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varºovia, pentru asigurarea unei posturi de descurajare și apãrare pe flancul estic al Alianței.

Cei doi oficiali au subliniat importanța creșterii interoperabilitãții la nivelul NATO, precum și amplificarea cooperãrii dintre cele douã armate, prin continuarea desfãșurãrii exerciþiilor de instruire în format bilateral ºi multinațional.

Totodatã, ministrul român a apreciat eforturile autoritãþilor canadiene pentru organizarea Jocurilor Invictus, competiþie aflatã în desfãșurare la Toronto, la care þara noastrã este reprezentatã de un lot format din 15 sportivi.