MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 345
EXERCIȚIUL „CETATEA 2017”

În perioada 9-18 octombrie, la Centrul 48 comunicații și informatică strategice din București se desfășoară „CETATEA 2017”, un exercițiu multinațional și interinstituțional planificat de Statul Major General și condus de Direcția comunicații și tehnologia informației.

Scopul exercițiului este de a testa, dezvolta, evalua și confirma interoperabilitatea sistemelor de comandă, control, comunicații, computere, informații, supraveghere și cercetare (C4ISR), în mediu static și dislocabil.

Alături de structurile de comunicații și informatică din Armata României, la exercițiu participă detașamente din țări membre ale NATO (Bulgaria, Italia și Polonia), reprezentanți din Ungaria și Grecia, în calitate de observatori, reprezentanți din Republica Moldova și structuri din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.

Planificarea și desfășurarea exercițiului au la bază valorificarea experienței dobândite de personalul român în urma participării la exercițiile NATO de testare a interoperabilității - C4ISR/CIS ”STEADFAST COBALT 2016” - organizat pe teritoriul României, și “CWIX 2017” - organizat în Polonia.

Ca parte a „CETATEA 2017”, Vocea Armatei, postul de radio online al Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naționale, va fi retransmis pe frecvența 89,90 FM, putând fi recepționat în zona de nord a Municipiului București pe timpul celor zece zile planificate pentru acțiunea de instruire a specialiștilor de comunicații și informatică.


* * *

„CETATEA” este un exercițiu anual, iar până în anul 2016 acesta s-a desfășurat la nivel național. Începând cu anul 2017, exercițiul a devenit multinațional, fiind inclus în Programul NATO de exerciții și instruire militară (MTEP-Military Training and Exercise Programme).