MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 383
Prima zi a reuniunii miniºtrilor apãrãrii din statele membre NATO de la Bruxelles

Alãturi de dialogul cu secretarul american al apãrãrii, în prima zi a reuniunii ministeriale NATO, ministrul Mihai Fifor a avut o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Marea Britanie, Portugalia ºi Italia, și cu Comandantul Suprem al Forþelor Aliate din Europa (SACEUR).

La întâlnirea cu omologul britanic, Gavin Williamson, ministrul Fifor a exprimat aprecierea specialã a României pentru prezenþa militarã constantã și semnificativã a Marii Britanii în țara noastrã, prin exerciții, participare la poliția aerianã și la prezența maritimã, în cadrul mãsurilor de consolidare a apãrãrii Alianței în regiunea Mãrii Negre. Ministrul român și-a exprimat speranța cã Marea Britanie va continua sã aibã o participare consistentã la misiuni în țara noastrã care sã contribuie la consolidarea prezenței înaintate adaptate a NATO din sud-estul Europei (”tailored Forward Presence”/tFP). De asemenea, s-a convenit dezvoltarea cooperãrii bilaterale în domeniul apãrãrii, pe dimensiunea educației pentru apãrare și dezvoltãrii de capabilitãți.

În cadrul bilateralei cu omologul din Portugalia, José Alberto Azeredo Lopes, a fost apreciat cursul ascendent al relaþiilor de cooperare militarã dintre cele douã țãri. Cei doi demnitari au evidenþiat faptul cã Programul strategic de înzestrare a armatei române cu aeronave de luptã multirol F-16 Fighting Falcon a fost derulat cu succes, iar standardele de pregãtire ºi profesionalismul instructorilor portughezi rãmân o garanþie a calitãþii pregãtirii piloþilor români. Ministrul portughez a reconfirmat sprijinul Portugaliei pentru implementarea prezenþei aliate adaptate la Marea Neagrã ºi contribuþia acestei þãri la Brigada Multinaþionalã de la Craiova.

Întrevederea bilateralã cu ministrul italian, Roberta Pinotti, a confirmat interesul ambelor țãri de aprofundare, în continuare, a cooperãrii în domeniul apãrãrii, în baza Parteneriatului Strategic Consolidat româno-italian, precum ºi caracterul intensificat al dialogului politico-militar pe teme ºi subiecte de interes comun de pe agenda NATO ºi UE. Ministrul italian a reconfirmat sprijinul Italiei pentru implementarea prezenþei aliate adaptate la Marea Neagrã ºi contribuþia acestei þãri la Brigada Multinaþionalã de la Craiova. De asemenea, cei doi oficiali au convenit asupra intensificãrii cooperãrii în domeniul educației militare în vederea concretizãrii unor proiecte și schimburi de experiențã pentru pregãtirea militarilor romãni și italieni în instituțiile de învãțãmânt din cele douã state.

Discuþiile cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forþelor Aliate în Europa s-au concentrat asupra modalitãților de consolidare a prezenþei avansate adaptate din zona Mãrii Negre, ca parte a prezenței înaintate a NATO pe flancul estic. SACEUR și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea cu România atât în cadrul NATO, cât și în calitatea sa de comandant al forțelor americane din Europa, asigurându-l pe oficialul român de întregul sãu sprijin pentru consolidarea prezenței înaintate adaptate a NATO din sud-estul Europei. Ministrul român al apãrãrii a subliniat eforturile naþionale întreprinse în acest sens, precum ºi importanþa abordãrii unitare a flancului estic ºi a angajamentului aliaþilor pentru succesul acestei iniþiative.