MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 387
Întâlniri bilaterale ale ministrului apãrãrii naționale, în marja Reuniunii ministeriale NATO

În contextul celei de-a doua zile a Reuniunii ministeriale NATO, ministrul Mihai Fifor a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Franþa ºi Turcia, Florence Parly, respectiv Nurettin Canikli.

În discuțiile cu ministrul francez al apãrãrii, Mihai Fifor a punctat nevoia continuãrii demersurilor în vederea asigurãrii stabilitãþii în regiunea Mãrii Negre, subliniind importanþa prezenþei militare franceze la exerciþii aliate desfãºurate pe teritoriul naþional, pentru asigurarea interoperabilitãþii între forþele armate ale celor douã state. Cei doi oficiali au apreciat importanþa aprofundãrii colaborãrii între statele europene pe linia apãrãrii, inclusiv din perspectiva cooperãrii structurate permanente (PESCO). Cu acest prilej, ministrul Fifor a subliniat oportunitatea oferitã de aceastã iniþiativã pentru consolidarea cooperãrii în materie de securitate ºi apãrare, un subiect prioritar de pe agenda europeanã.

De asemenea, cei doi miniștri au convenit intensificarea cooperãrii bilaterale în domeniul educației militare, precum și al medicinii militare, Mihai Fifor precizând, în context, intenția de colaborare în acest sens, în vederea revitalizãrii și modernizãrii Institutului Cantacuzino.

Reuniunea bilateralã cu omologul turc a reprezentat o bunã ocazie de a schimba opinii cu privire la evoluțiile din regiunea Mãrii Negre și de a reflecta asupra modalitãților concrete de cooperare între România și Turcia, în vederea asigurãrii stabilitãții și securitãții zonei. Cei doi oficiali au convenit asupra coordonãrii între România și Turcia în avansarea inițiativelor conexe prezenței aliate adaptate din regiunea Mãrii Negre, cu accent asupra dimensiunii terestre și maritime.