MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 388
11 noiembrie - Ziua Veteranilor

Cu prilejul Zilei Veteranilor, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații vor fi organizate sâmbătă, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase.

În Capitală, de la ora 11.00, la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații și pe teritoriul României din Parcul Tineretului, va fi păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor care și-au dat viața pentru țară, va fi oficiat un serviciu religios, va avea loc o ceremonie de schimbare a gărzii la monument și o festivitate de înaintare în grad a unor veterani și vor fi depuse coroane de flori.

În țară vor fi organizate ceremonii de depuneri de coroane de flori la mormintele și monumentele închinate sacrificiului și eroismului militarilor români căzuți în teatrele de operații.

* * *

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan.

În perioada 1996-2017, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar alți peste 180 au fost răniți.

Aproximativ 40.000 de militari au asigurat încadrarea detașamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.