MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 398
Paradã militarã la Bucureºti, de Ziua Naþionalã a României

Aproximativ 3.500 de militari ºi specialiºti din Ministerul Apãrãrii Naþionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaþii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, ºi militari din mai multe þãri aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militarã organizatã cu ocazia Zilei Naþionale a României, în Piaþa Arcul de Triumf din Bucureºti.

Cei peste 300 de militarii strãini vor fi din Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.

Tot în Bucureºti va avea loc vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, o ceremonie militarã și religioasã de depuneri de coroane ºi jerbe de flori la Mormântul Ostaºului Necunoscut din Parcul Carol I.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanþi ai Armatei României vor participa, la solicitarea ºi cu sprijinul autoritãþilor locale, la pregãtirea, organizarea ºi desfãºurarea de ceremonii militare ºi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de rãzboi, defilãri și expoziții de tehnicã militarã de luptã și armament, în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unitãþi ºi unitãþi militare.

Cu ocazia Zilei Naþionale, Drapelul naþional va fi arborat în toate instituþiile militare din þarã, iar la bordul navelor maritime ºi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflaþi în misiune în teatrele de operaþii desfãºoarã ceremonii militare ºi activitãþi specifice cu ocazia Zilei Naþionale.

* * *

• Repetiþiile pentru Parada militarã deschise reprezentanților mass-media vor avea loc dupã urmãtorul program:
- miercuri, 22 noiembrie, de la ora 10.00, la Terenul de instrucție Ghencea (acces din Șoseaua Antiaerianã nr. 6-8, începând cu ora 9.00). Jurnaliștii care doresc sã asiste la repetiție sunt rugați sã transmitã pânã astãzi, la ora 18.00, datele personale la adresa de e-mail relatii.publice@forter.ro;
- sâmbãtã, 25 noiembrie, de la ora 10.00, în Piaþa Arcul de Triumf. În cazul în care vremea va fi nefavorabilã, antrenamentul va avea loc duminicã, 26 noiembrie, de la aceeași orã. Data exactã a acestei repetiții va fi comunicatã în timp util.
• Accesul carelor de transmisie (DSNG-uri) în Piaþa Arcul de Triumf se va face doar joi, 30 noiembrie, între orele 10.00 și 18.00.
• Jurnaliºtii acreditați la eveniment vor avea vineri, 1 Decembrie, acces pietonal doar prin Bulevardul General Constantin Prezan (Piaþa Charles de Gaulle) pânã la ora 09.30.
• Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) în spaþiul aerian unde se desfãºoarã manifestãrile dedicate Zilei Naþionale este interzisã, conform prevederilor articolului 12 din Hotãrârea de Guvern nr. 912/2010.
• Pentru buna desfãºurare a Paradei militare organizate cu ocazia Zilei Naþionale a României, Brigada Rutierã Bucureºti va dispune mãsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducãtorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg cãtre Piaþa Arcul de Triumf, pentru zilele de 25 (26), 30 noiembrie și 1 decembrie.
• Recomandãm publicului spectator sã vinã la Paradã, pe cât posibil, fãrã bagaje voluminoase.