MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 408
Semnarea Scrisorii de Ofertă și Acceptare pentru achiziția sistemelor PATRIOT, la sediul M.Ap.N.

Miercuri, 29 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc ceremonia de semnare a Scrisorii de Ofertă și Acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) pentru achiziția, de către M.Ap.N., a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, în prezența ministrului apărării naționale, Mihai Fifor și a ambasadorului SUA în România, Hans Klemm.

Sistemele PATRIOT vor intra în dotarea Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operațional la jumătatea anului 2020.

Achiziția celor șapte sisteme de rachete sol-aer constituie, pentru țara noastră, un interes esențial de securitate având în vedere că, prin realizarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură întărirea securității naționale și regionale, acest demers contribuind, totodată, în mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

România, în calitate de stat membru al NATO și UE, are obligația să continue și să își intensifice eforturile naționale pe dimensiunea de apărare și securitate. În contextul politico-militar actual, Forțele Aeriene și Forțele Terestre române trebuie să dispună, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de capabilități și sisteme de apărare aeriană cu baza la sol cu bătaie mare credibile, flexibile și eficiente, pentru a contribui la descurajarea agresiunilor la adresa României și articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a adresat mulțumiri partenerilor americani și a apreciat că România devine un aliat din ce în ce mai important pentru NATO. De asemenea, a punctat consolidarea Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii ca fiind o prioritate pentru România. „Semnarea Scrisorii de Ofertă și Acceptare pentru sistemele PATRIOT reprezintă un prim pas într-o relație de cooperare pe termen lung”, a precizat ministrul Fifor.

Ambasadorul Hans Klemm a punctat, în cadrul ceremoniei, câteva repere importante ale cooperării excelente dintre România și SUA. „Așa cum a spus Secretarul de Stat Rex Tillerson ieri, în discursul de la Centrul Wilson, SUA apreciază foarte, foarte mult angajamentul de care a dat dovadă România, atât în calitate de partener strategic, cât și în calitate de aliat în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Și în calitate de aliat în cadrul NATO, spre deosebire de multe, multe alte țări aliate, România și-a propus să îndeplinească angajamentul asumat de Alianță, de a cheltui peste 2% din produsul intern brut pentru apărare. Domnule ministru, angajamentul dumneavoastră față de îndeplinirea acestui obiectiv a fost foarte, foarte apreciat nu doar de mine, ci și de Secretarul american al Apărării, James Mattis”, a precizat ambasadorul american de la București.

Varianta în limba română a declarațiilor celor doi oficiali poate fi găsită pe site-ul M.Ap.N., la adresa www.mapn.ro.