MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 436
Vizita ministrului apãrãrii naþionale în Afganistan

Ministrul apãrãrii naþionale, Mihai Fifor, i-a vizitat, în perioada 27-29 decembrie, împreunã cu ºeful Statului Major al Apãrãrii, generalul Nicolae Ciucã, pe militarii contingentului român dislocat în baza aerianã Kandahar, în teatrul de operaþii din Afganistan.

Delegaþia a participat la un briefing de informare privind misiunile ºi activitãþile desfãºurate de cãtre forþele române dislocate în bazele militare din Afganistan, a vizitat facilitãþile din baza din Kandahar, a asistat la o prezentare de tehnicã, armament ºi echipamente militare și a luat masa împreunã cu militari din Batalionul 280 Infanterie Mecanizatã, Elementul Naþional de Sprijin Românesc, precum ºi cu cei care executã misiuni în cadrul comandamentului multinaþional Train Advice Assist Command and South (TAAC-S).

Ministrul Fifor a discutat cu militarii și a dorit sã afle care sunt problemele cu care aceștia se confruntã, starea echipamentelor si a tehnicii militare, precum și nevoile de sprijin real pentru îndeplinirea misiunilor.

De asemenea, au avut loc o serie de întâlniri oficiale cu generalul-locotenent Richard Cripwell, locțiitorul comandantului misiunii Resolute Support, cu generalul de brigadã John W. Lathrop, comandantul Comandamentului de Instruire, Consiliere ºi Asistenþã din regiunea de Sud (TAAC-South), ºi o videoconferințã cu generalul-maior James B. Linder, comandantul Comandamentului Componentei NATO de Operaþii Speciale din Afganistan (NSOCC-A).

Pe timpul discuþiilor, a fost abordatã evoluþia mediului de securitate ºi subliniatã participarea majorã pe care o are România în teatrul de operaþii din Afganistan, fiind al patrulea stat aliat contributor cu trupe, mare parte din contingentul român fiind dislocat în zona de sud.

Din delegaþia MApN au mai fãcut parte generalul-maior Ovidiu Uifãleanu, ºeful Statului Major al Forþelor Terestre, generalul-maior Marian Sima, ºeful Direcþiei Informaþii Militare, generalul de brigadã Viorel Panã, ºeful Statului Major al Forþelor Aeriene, generalul de brigadã Dorin Ioniþã, Comandantul Comandamentului Forþelor Întrunite, și generalul de brigadã Claudiu Sava, comandantul Brigãzi 282 Infanterie Mecanizatã.

* * *

Toate structurile luptãtoare ale Armatei României au experienþa teatrelor de operaþii. În ultimii 27 de ani, militarii români au ocupat peste 60.000 de funcþii în misiuni ºi operaþii internaþionale, din care 23.000 doar în Afganistan.

Misiunile Armatei României au evoluat de la simplu la complex, de la misiuni individuale cu observatori la misiuni cu contingente de peste 2.000 de militari, de la misiuni de asistenþã medicalã la misiuni de tip contrainsurgenþã ºi ulterior la misiuni de instruire ºi asistenþã instituþionalã.