MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 14
Manifestãri dedicate sãrbãtoririi Zilei Unirii Principatelor Române

Ministerul Apãrãrii Naționale organizeazã miercuri, 24 ianuarie, ceremonii militare și religioase dedicate sãrbãtoririi Zilei Unirii Principatelor Române.

La București, depunerea de coroane și jerbe de flori va avea loc, de la ora 10.25, la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasatã în Dealul Patriarhiei Române.

Între orele 10.00 și 14.00, la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” va fi organizatã o manifestare istorico-militarã cu participarea unor asociații de reconstituire care vor recrea - prin uniforme, prezentãri de armament și demonstrații de instrucție de front - epoca domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, vor fi depuse coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la cel al lui Mihail Kogãlniceanu și al generalului Ioan Emanoil Florescu, aflate în curtea muzeului.

La Iași, ceremonia militarã și religioasã se va desfãșura, începând cu ora 11.00, la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, din Piața Unirii.

La Focșani, de la ora 16.00, în Piața Unirii vor avea loc o ceremonie militarã și religioasã, un moment artistic susținut de reprezentanții Teatrului municipal și de cei ai Ansamblului ”Țara Vrancea” și defilarea Gãrzii de Onoare formatã din militari ai Brigãzii 30 Gardã ”Mihai Viteazul”.

Ceremonii similare, dar și sesiuni de comunicãri științifice, gale de filme documentare, expoziții și spectacole cultural-artistice, vor fi organizate, împreunã cu autoritãțile locale, în garnizoanele în care existã monumente dedicate Unirii Principatelor Române.