MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 39
Întâlnire bilateralã a ministrului Mihai Fifor cu omologul american, secretarul apãrãrii James Mattis

Ministrul apãrãrii naționale, Mihai Fifor, a avut joi, 15 februarie, o întrevedere cu secretarul american al apãrãrii, James Mattis, cu ocazia Reuniunii miniștrilor apãrãrii din statele membre NATO, de la Bruxelles.

Pe parcursul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat subiecte legate de situația de securitate din regiunea Mãrii Negre și prioritãțile aliate pentru viitorul Summit NATO. În acest context, ministrul Mihai Fifor a evidențiat cã recentele evoluții de securitate din aceastã zona întãresc nevoia consolidãrii posturii de apãrare și descurajare a Alianței pe întregul flanc estic.

Totodatã, a evocat eforturile României pentru îndeplinirea angajamentelor asumate, în special prin menținerea alocãrii de douã procente din PIB pentru apãrare și în anul 2018, precum și în urmãtorii ani, o parte semnificativã a bugetului apãrãrii fiind alocatã pentru dotarea cu echipamente militare importante pentru securitatea României. În acest sens, ministrul Mihai Fifor a informat cu privire la stadiul implementãrii planului de achiziții și înzestrare a Armatei României, precizând cã, în 2018, o atenție deosebitã va fi acordatã îmbunãtãțirii capabilitãților din domeniul maritim.

Participarea constantã și de substanțã a României la operațiile Alianței constituie o altã dimensiune a aportului țãrii noastre la asumarea responsabilitãților de securitate aliate, România fiind al patrulea contributor cu trupe în Afganistan.

Secretarul american al apãrãrii, James Mattis, a salutat eforturile deosebite ale României de îndeplinire a angajamentelor asumate în cadrul Alianței pentru întãrirea apãrãrii colective, apreciind cã țara noastrã este un model în ceea ce privește alocãrile bugetare și investițiile pentru apãrare, precum și prin susținerea constantã a operațiilor aliate. A subliniat cã militarii români din Afganistan au câștigat respectul tuturor militarilor aliați, inclusiv ai armatei americane, pentru curajul si profesionalismul lor. James Mattis a apreciat cã acesta este un exemplu al determinãrii României de a se implica activ și substanțial la eforturile de ansamblu ale Alianței de gestionare a problemelor de securitate actuale.

Secretarul american al apãrãrii l-a asigurat pe ministrul român cã SUA își mențin angajamentul fațã de apãrarea României, inclusiv prin prezența la Deveselu și la baza de la Mihail Kogalniceanu, precum și prin programele de înzestrare încheiate.

James Mattis și-a exprimat disponibilitatea de a efectua o vizitã în România, urmând ca perioada exactã sã fie stabilitã ulterior.