MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 40
A doua zi a reuniunii miniºtrilor apãrãrii din statele membre NATO

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor apãrãrii din statele membre NATO a fost dedicatã posturii de descurajare și apãrare, miniștrii aliați ai apãrãrii abordând atât stadiul implementãrii acesteia, cât și perspectivele pentru Summitul NATO programat în luna iulie, la Bruxelles.

Ministrul român al apãrãrii a evidenþiat importanța menținerii angajamentului aliaților pentru continuarea implementãrii sarcinilor trasate la Varșovia, pe toate palierele de efort ce decurg din deciziile privind consolidarea posturii de descurajare și apãrare, materializate vizibil în prezenþa în teren a trupelor aliate de-a lungul întregului flanc estic.

Au fost punctate, de asemenea, eforturile întreprinse la nivel naþional pentru implementarea prezenþei terestre, cum ar fi: stadiul operaþionalizãrii brigãzii multinaþionale și progresul înregistrat pe linia implementãrii Inițiativei multinaționale de instruire intensificatã la nivel întrunit – progres reflectat inclusiv în documentele aliate prezentate miniștrilor apãrãrii cu ocazia acestei reuniuni.

Un alt subiect de pe agenda zilei a fost reprezentat de analiza eforturilor aliate pe dimensiunea proiectãrii stabilitãþii ºi contra-terorismului, prilej cu care au fost menþionate eforturile aliate pentru eficientizarea Cadrului pentru Sud, în contextul existenþei riscurilor de securitate manifestate la frontiera sudicã a Alianþei. Cu privire la lupta contra-terorismului, a fost reiteratã susþinerea pe care Alianța o acordã Coaliþiei Globale împotriva ISIS. De asemenea, au fost discutate aspecte privind consolidarea sprijinului acordat de Alianþã Republicii Irak, în vederea dezvoltãrii capacitãþilor de apãrare ºi, implicit, a procesului de instruire a Forþelor de Securitate Irakiene.

În marja ministerialei de la Bruxelles, ministrul Fifor s-a întâlnit cu omologi din statele membre B9, pentru pregãtirea reuniunii B9 în formatul miniștrilor apãrãrii, care va avea loc la București, la jumãtatea lunii martie.

În cadrul discuțiilor, ministrul român a subliniat importanța consultãrilor regionale între aliați, ca bazã a definirii unor poziții și abordãri comune cu privire la subiecte importante ce țin de securitatea și apãrarea în cadru european și euroatlantic. În context, a fost subliniat faptul cã apropiata reuniune de la București va deschide o serie de consultãri între aliații de pe flancul estic, ce va fi continuatã prin consultãri parlamentare și completatã, în luna iunie, cu un Summit B9 la Varșovia.

„Toate aceste evenimente vor avea o contribuție semnificativã în definirea abordãrii comune a membrilor B9 cu privire la definirea agendei Summit-ului NATO de la Bruxelles și vor contribui, de asemenea, la întãrirea cooperãrii și interoperabilitãții între armatele aliate de pe întregul flanc estic”, a declarat ministrul Mihai Fifor.