MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 46
Cea de-a doua zi de participare a ministrului Mihai Fifor la Conferința de securitate de la München

În a doua zi a Conferinței de securitate de la München, sâmbătă, 17 februarie, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a participat la mese rotunde cu oficialii prezenți la acest eveniment, la un mic dejun de lucru găzduit de Cohen Group, la un prânz de lucru găzduit de ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, și a avut o serie de întâlniri bilaterale cu reprezentantul Congresului SUA, Mike Turner, cu ministrul apărării din Olanda, Ank Bijleveld, precum și întâlniri cu președintele companiei americane Lockheed Martin, Marillyn Hewson, și cu fostul Secretar General al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

La micul dejun de lucru găzduit în mod tradițional de către Cohen Group, ministrul Mihai Fifor a purtat discuții aprofundate cu privire la securitatea europeană și la agenda viitorului Summit NATO din iulie, de la Bruxelles. La acest eveniment au fost prezenți omologul american, James Mattis, generalul Curtis Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), alți miniștri ai apărării din statele UE și NATO, precum și lideri militari și civili americani și membri ai Congresului SUA.

În cadrul prânzului de lucru găzduit de ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, oficialul român a evidențiat importanța valorificării formatelor bilaterale, multilaterale și regionale în definirea pozițiilor țărilor membre NATO cu privire la gestionarea riscurilor la adresa securității. În acest sens, ministrul Fifor a evidențiat utilitatea organizării Reuniunii miniștrilor apărării în format B9, de la București, din luna martie, pentru armonizarea pozițiilor aliaților de pe flancul estic, în cooperare cu SUA, în vederea asigurării unei abordări unitare, în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie.

Discuțiile purtate cu omologul german au fost axate pe aspecte vizând cooperarea bilaterală în domeniul apărării, respectiv dezvoltarea unei cooperări puternice în domeniul informațiilor militare, în contextul mediului de securitate actual. Oficialul român a subliniat angajamentul ferm al Germaniei de a juca un rol determinant în cadrul NATO și în dezvoltarea capabilităților de apărare în interiorul Uniunii Europene.

În cadrul întâlnirii cu președintele companiei americane Lockheed Martin, Marillyn Hewson, discuțiile s-au axat pe cooperarea în domeniul militar, având în vedere că Ministerul Apărării Naționale urmează să dezvolte programul major de înzestrare cu Sisteme Lansatoare Multiple de Rachete cu bătaie mare – HIMARS. Cu această ocazie, oficialul român a reiterat importanța dezvoltării cooperării cu companiile românești din industria de apărare.

“Pentru România, realizarea capabilității de sprijin de foc indirect constituie un interes esențial de securitate și contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât și la îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul NATO”, a spus ministrul Fifor în cadrul întâlnirii.

În cadrul întâlnirii avute cu Mike Turner, membru al Congresului SUA, ministrul Mihai Fifor a reiterat ca România va continua să își respecte angajamentele aliate și cele ce decurg din Parteneriatul Strategic cu SUA. Cu acest prilej, au fost reconfirmate importanța relației transatlantice și nevoia de cooperare aprofundată cu partenerul american pentru întărirea securității europene și în special a stabilității din regiunea Mării Negre.

Întâlnirea cu Anders Fogh Rasmussen, fostul Secretar General al NATO și fondatorul Rasmussen Global, s-a axat pe subiecte referitoare la principalele riscuri și amenințări la adresa securității globale, cu accent pe Brexit și situația din regiunea Ucrainei și a Mării Negre.

În cadrul întâlnirii bilaterale cu ministrul apărării din Olanda, Ank Bijleveld, au fost abordate subiecte referitoare la securitatea europeană, cooperarea în domeniul apărării la nivel bilateral, dar și în cadrul european și aliat.