MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 48
Întâlnire a conducerii M.Ap.N. cu membri ai comisiilor de apãrare din Senat și Camera Deputaților

Ministrul apãrãrii naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit marți, 20 februarie, la Palatul Cercului Militar Național, cu membri ai Comisiilor pentru apãrare, ordine publicã și siguranțã naționalã din Senat și Camera Deputaților.

La întâlnire, alãturi de ministrul apãrãrii naționale, au fost prezenți șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul Nicolae Ciucã, precum și șefii statelor majore ale categoriilor de forțe ale armatei și șefi de structuri centrale din minister.

Activitatea s-a înscris în seria consultãrilor periodice ale M.Ap.N. cu cele douã comisii de specialitate ale Parlamentului României și s-a focalizat pe activitãțile desfãșurate de minister în anul 2017 și perspectiva pentru 2018.

Au fost prezentate stadiul îndeplinirii obiectivelor de consolidare a capacitãții operaționale a Armatei României, pe principalele direcții de efort - reforma structurilor militare, instruirea personalului prin participarea la exerciții naționale și multinaționale, derularea programelor de achiziții și de modernizare a tehnicii de luptã, creșterea calitãții vieții personalului.

O temã principalã de discuþie a fost alocarea bugetarã pentru Armatã de doi la sutã din Produsul Intern Brut. În context, au fost prezentate principalele elemente ale programelor de achiziție derulate pe parcursul anului trecut, în condițiile în care aproape 40 de procente din bugetul M.Ap.N. au fost alocate pentru înzestrare, prioritate având cele opt programe esențiale, linie care va fi pãstratã și pentru anul 2018.

Au mai fost abordate subiecte legate de prezența militarilor români în teatrele de operații, salarizare și alte teme de actualitate ale instituției militare.
Ministrul Mihai Fifor a mulțumit senatorilor și deputaților din comisiile de Apãrare pentru sprijinul constant acordat Ministerului Apãrãrii Naționale, asigurându-i de maxima deschidere și transparențã a instituției militare în relația cu Parlamentul României.

În context, ministrul apãrãrii naționale a salutat votul pozitiv pe care Comisia pentru apãrare, ordine publicã și siguranțã naționalã din Camera Deputaților l-a dat, în aceastã dimineațã, proiectului de lege pentru realizarea "Capabilitãþii de sprijin de foc indirect" aferentã programului de înzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bãtaie mare".

“Dupã ce, ieri, Senatul a aprobat proiectul de lege, se deschide, astfel, calea pentru a supune plenului Camerei Deputaților, ca for decizional, adoptarea acestui important demers legislativ, care va permite atribuirea de cãtre Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertã ºi acceptare pentru achiziþionarea a trei sisteme HIMARS,” a declarat ministrul Fifor.

“Demararea acestui program esențial de înzestrare cu tehnicã militarã de cel mai înalt nivel tehnologic va contribui substanțial la întãrirea capacitãții de apãrare a României, va crește interoperabilitatea armatei noastre cu cele aliate și va consolida Parteneriatul Strategic pe care țara noastrã îl are cu Statele Unite,” a spus ministrul apãrãrii naționale.