MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 52
Întâlnirea ministrului apãrãrii naþionale cu omologul israelian

Ministrul apãrãrii naþionale, Mihai Fifor, a avut marþi, 27 februarie, convorbiri oficiale cu omologul sãu israelian, Avigdor Lieberman. În cadrul întâlnirii, au fost abordate teme prioritare de pe agenda bilateralã a cooperãrii militare, precum ºi aspecte privind situația de securitate la nivel internaþional. Colaborarea în domeniul apãrãrii cu Statul Israel a fost consolidatã în ultimii ani, axându-se preponderent pe dialog strategic, activitãți de pregãtire și instruire a forțelor armate, precum și pe o cooperare activã în domeniul înzestrãrii, în cadrul programelor dezvoltate de Armata României.

Cei doi oficiali au apreciat cooperarea militarã, la nivelul tuturor categoriilor de forþe, subliniind cã, în contextul evoluțiilor din mediul internațional de securitate, este importantã identificarea unor noi domenii de colaborare.

Oficialul român a prezentat prioritãþile de înzestrare ale forþelor armate române, în contextul alocãrii a 2% din PIB pentru apãrare, cu evidenþierea oportunitãþilor de cooperare ce se deschid în acest context.

Ministrul Fifor a fãcut o deplasare la Centrul Medical Sourasky - Spitalul Ichilov, pentru vizitarea facilitãþilor de medicinã de urgenþã, prilej cu care a avut discuþii aplicate cu directorul general adjunct al unitãții medicale, profesorul Itzhak Shapira, care a punctat principalele dotãri ºi programe ale spitalului. În context, Mihai Fifor a evocat cã este foarte important ca în perioada urmãtoare sã fie fãcute demersuri în vederea cooperãrii dintre Spitalul Universitar de Urgențã Militar Central “Carol Davila” din Bucureºti ºi Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, inclusiv din perspectiva specializãrii tinerilor medici militari din România.

În contextul vizitei în Israel, ministrul Apãrãrii a vizitat mai multe companii israeliene, Rafael, Elbit, IMI, IAI, IWI, unde au avut loc discuþii ºi prezentãri legate de posibilitãþile de cooperare industrialã în domeniul militar.