Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru/ Purtătorul de cuvânt al MAp

 


Comunicat nr. 29


RIMAP din țările membre NATO de la Vilnius


Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, și șeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, au participat, în zilele de 7 și 8 februarie, la Reuniunea Informală a Miniștrilor Apărării (RIMAP) din țările membre NATO, desfășurată la Vilnius (Lituania).

Pe parcursul discuțiilor, au fost abordate teme majore cu relevanță politico-militară în pregătirea unor decizii ce ar urma să se adopte la Summit-ul de la București.

Tematica RIMAP s-a axat pe două paliere: operațiunile NATO din Kosovo (KFOR) și Afganistan (ISAF), precum și transformarea Alianței (forța de reacție rapidă, apărarea antirachetă, securitatea energetică și apărarea împotriva atacurilor cibernetice).

Ministrul Meleșcanu a evidențiat, în cadrul reuniunii, menținerea contribuției României la KFOR la nivelul actual, de 150 de militari.

Totodată, ministrul Meleșcanu a subliniat necesitatea ca misiunea KFOR să se canalizeze, conform mandatului, pe aspectele asigurării securității și stabilității regionale, păstrându-și neutralitatea față de temele politice ale regiunii.
Cea mai mare parte a discuțiilor abordate în timpul reuniunii au fost axate pe operațiunea ISAF, desfășurată de NATO în Afganistan.

În pregătirea dezbaterii subiectului la Summit-ul de la București, a fost evidențiată necesitatea conturării unei viziuni de perspectivă a implicării NATO în Afganistan, bazată pe creșterea coeziunii Alianței în abordarea aspectelor majore de securitate în special în Sudul Afganistanului, preluarea graduală, de către armata afgană, a responsabilităților legate de propria securitate, precum și creșterea coordonării cu celelalte organizații internaționale.

Din delegația română prezentă la Vilnius au făcut parte ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, și șeful Reprezentanței Militare a României la NATO și UE, general-locotenent Sorin Ioan.Biroul de Presă al Ministerului Apărării