Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col. Leonard Mocanu, 0744 359491

 


Comunicat nr. 32


Activități de autoevaluare la Statul Major al Forțelor Aeriene și la Statul Major al Forțelor Navale


Șeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, a participat la activitățile de autoevaluare a Statului Major al Forțelor Aeriene și a Statului Major al Forțelor Navale în anul 2007. La activitatea de la Statul Major al Forțelor Aeriene a fost prezent și secretarul de stat Corneliu Dobrițoiu, șeful Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare.

Pe parcursul rapoartelor de autoevaluare, prezentate de șefii SMFA și SMFN, precum și al discuțiilor dintre participanți, au fost evidențiate aspecte ale preocupării conducerilor celor două categorii de forțe pentru operaționalizarea structurilor, pentru asigurarea unui nivel ridicat de pregătire de specialitate și pentru îndeplinirea obligațiilor ce au revenit României în calitate de membru al NATO și al Uniunii Europene.

Eforturile aviatorilor militari au fost concentrate pentru executarea serviciului de luptă poliție aeriană, în țară și în statele baltice, a serviciului de luptă intervenție umanitară, a celor 118 misiuni de transport aerian pentru rotirea și aprovizionarea efectivelor românești din teatrele de operații, dar și a misiunilor specifice de supraveghere și asigurare a suveranității spațiului aerian național.

În anul 2007, Forțele Navale Române au pus la dispoziția Alianței Nord-Atlantice, pentru participarea la operația „Active Endeavour”, fregata „Regele Ferdinand”, care, anterior, a fost certificată NATO de nivel 1. Totodată, militarii din Forțele Navale au participat la inițiativa regională BLACKSEAFOR și la numeroase exerciții, în țară, în apele teritoriale sau în cele internaționale.

La capitolul neîmpliniri, generalul-locotenent Constantin Croitoru, șeful SMFA, a evidențiat problemele legate de asigurarea mentenanței aeronavelor și a rachetelor antiaeriene de generație mai veche, dificultăți în încadrarea cu personal specializat, în special piloți și tehnicieni, iar contraamiralul de flotilă Dorin Dănilă, șeful SMFN, a enumerat problemele în valorificarea tehnicii și a materialelor excedentare, precum și cele legate de asigurarea mentenanței navelor și tehnicii din dotare, sau mijloacele auto îmbătrânite fizic și moral.

Șeful SMG a evidențiat preocuparea conducerii Armatei pentru modernizarea tehnicii din dotare, subliniind rolul programelor majore de înzestrare în prefigurarea unei armate moderne, compatibilă cu structurile similare din țările NATO. El a cerut folosirea cu maximă eficiență a bugetului alocat și implicarea factorilor responsabili de la categoriile de forțe în punerea în aplicare a programelor și proiectelor de transformare și modernizare a Armatei.

La activități au fost prezenți generali și ofițeri din Statul Major General și din statele majore ale categoriilor de forțe, precum și cadre cu funcții de răspundere din structurile centrale ale Ministerului Apărării.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării