Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col. Leonard Mocanu, 0744 359491

 


Comunicat nr. 32


Activiti de autoevaluare la Statul Major al Forelor Aeriene i la Statul Major al Forelor Navale


eful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, a participat la activitile de autoevaluare a Statului Major al Forelor Aeriene i a Statului Major al Forelor Navale n anul 2007. La activitatea de la Statul Major al Forelor Aeriene a fost prezent i secretarul de stat Corneliu Dobrioiu, eful Departamentului pentru Politica de Aprare i Planificare.

Pe parcursul rapoartelor de autoevaluare, prezentate de efii SMFA i SMFN, precum i al discuiilor dintre participani, au fost evideniate aspecte ale preocuprii conducerilor celor dou categorii de fore pentru operaionalizarea structurilor, pentru asigurarea unui nivel ridicat de pregtire de specialitate i pentru ndeplinirea obligaiilor ce au revenit Romniei n calitate de membru al NATO i al Uniunii Europene.

Eforturile aviatorilor militari au fost concentrate pentru executarea serviciului de lupt poliie aerian, n ar i n statele baltice, a serviciului de lupt intervenie umanitar, a celor 118 misiuni de transport aerian pentru rotirea i aprovizionarea efectivelor romneti din teatrele de operaii, dar i a misiunilor specifice de supraveghere i asigurare a suveranitii spaiului aerian naional.

n anul 2007, Forele Navale Romne au pus la dispoziia Alianei Nord-Atlantice, pentru participarea la operaia „Active Endeavour”, fregata „Regele Ferdinand”, care, anterior, a fost certificat NATO de nivel 1. Totodat, militarii din Forele Navale au participat la iniiativa regional BLACKSEAFOR i la numeroase exerciii, n ar, n apele teritoriale sau n cele internaionale.

La capitolul nempliniri, generalul-locotenent Constantin Croitoru, eful SMFA, a evideniat problemele legate de asigurarea mentenanei aeronavelor i a rachetelor antiaeriene de generaie mai veche, dificulti n ncadrarea cu personal specializat, n special piloi i tehnicieni, iar contraamiralul de flotil Dorin Dnil, eful SMFN, a enumerat problemele n valorificarea tehnicii i a materialelor excedentare, precum i cele legate de asigurarea mentenanei navelor i tehnicii din dotare, sau mijloacele auto mbtrnite fizic i moral.

eful SMG a evideniat preocuparea conducerii Armatei pentru modernizarea tehnicii din dotare, subliniind rolul programelor majore de nzestrare n prefigurarea unei armate moderne, compatibil cu structurile similare din rile NATO. El a cerut folosirea cu maxim eficien a bugetului alocat i implicarea factorilor responsabili de la categoriile de fore n punerea n aplicare a programelor i proiectelor de transformare i modernizare a Armatei.

La activiti au fost prezeni generali i ofieri din Statul Major General i din statele majore ale categoriilor de fore, precum i cadre cu funcii de rspundere din structurile centrale ale Ministerului Aprrii.
Biroul de Pres al Ministerului Aprrii