Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col. Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 51


Ministerul Apărării a preluat președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar


Astăzi, 21 februarie a.c., Ministerul Apărării a preluat președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), pentru un an, de la Ministerul Afacerilor Externe.

Doamna Georgeta Elisabeta Ionescu, secretar de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și informare publică, a fost desemnată președinte al CNDIU, pe durata mandatului Ministerului Apărării.

Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, fiind formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării, Ministerului Justiției, Ministerului Internelor și Reformei Administrative, Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului și ai Ministerului Sănătății Publice. Secretariatul comisiei este asigurat de Centrul de Drept Internațional Umanitar al Armatei de la Ploiești.

Principalele atribuții ale CNDIU sunt formularea de propuneri la nivel național în vederea aplicării normelor de drept internațional umanitar, urmărirea transpunerii acestora în legislația internă și difuzarea dreptului internațional umanitar prin sistemul național de educație și cel specific instituțiilor reprezentate.

Ministerul Apărării acordă o atenție deosebită formării personalului propriu, prin organizarea cursurilor de drept internațional umanitar în instituțiile militare de învățământ, pregătirii militarilor care participă la misiuni în afara teritoriului național și a jurnaliștilor care transmit din zone de conflict.Biroul de Presă al Ministerului Apărării