Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 53


Teodor Melecanu, la Reuniunea Informal a Minitrilor Aprrii


Ministrul Aprrii, Teodor Melecanu, a participat vineri, 22 februarie, la Reuniunea Informal a Minitrilor Aprrii (RIMAP) din rile membre ale Uniunii Europene, care s-a desfurat la Brdo, Slovenia.

n cadrul lucrrilor, a fost evideniat necesitatea creterii capacitii de reacie a Uniunii pe dimensiunea securitii i aprrii.

n ceea ce privete reducerea deficitelor operaionale (n special pentru transportul aerian, elicoptere), minitrii aprrii din statele membre UE au subliniat importana generrii de capabiliti complementare cu NATO, inclusiv finanarea comun a acestora.

Majoritatea participanilor la reuniune a subliniat rolul crucial pe care l joac Agenia European de Aprare (EDA) pentru dezvoltarea proiectelor de capabiliti comune.

Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii a fost necesitatea mbuntirii complementaritii cu celelalte organizaii internaionale (ONU, OSCE) n scopul punerii n valoare a pachetului unic de instrumente pe care Uniunea European le poate oferi.

Cu acest prilej, ministrul Teodor Melecanu a afirmat sprijinul constant pentru dezvoltarea unui cadru de securitate durabil n Balcani, meninerea angajamentului naional pentru dezvoltarea capacitilor de reacie rapid a UE (Battle Groups), precum i necesitatea creterii sprijinului politic comunitar pentru dezvoltarea de capabiliti complementare Alianei Nord-Atlantice, cu apel la finanarea comun.

Ministrul Melecanu a fost nsoit, la lucrrile forului european, de secretarul de stat Corneliu Dobrioiu, eful Departamentului pentru politica de aprare i planificare, i de lociitorul efului Statului Major General, general-locotenent Mihail Orzea.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii