Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 53


Teodor Meleșcanu, la Reuniunea Informală a Miniștrilor Apărării


Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, a participat vineri, 22 februarie, la Reuniunea Informală a Miniștrilor Apărării (RIMAP) din țările membre ale Uniunii Europene, care s-a desfășurat la Brdo, Slovenia.

În cadrul lucrărilor, a fost evidențiată necesitatea creșterii capacității de reacție a Uniunii pe dimensiunea securității și apărării.

În ceea ce privește reducerea deficitelor operaționale (în special pentru transportul aerian, elicoptere), miniștrii apărării din statele membre UE au subliniat importanța generării de capabilități complementare cu NATO, inclusiv finanțarea comună a acestora.

Majoritatea participanților la reuniune a subliniat rolul crucial pe care îl joacă Agenția Europeană de Apărare (EDA) pentru dezvoltarea proiectelor de capabilități comune.

Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii a fost necesitatea îmbunătățirii complementarității cu celelalte organizații internaționale (ONU, OSCE) în scopul punerii în valoare a pachetului unic de instrumente pe care Uniunea Europeană le poate oferi.

Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu a afirmat sprijinul constant pentru dezvoltarea unui cadru de securitate durabilă în Balcani, menținerea angajamentului național pentru dezvoltarea capacităților de reacție rapidă a UE (Battle Groups), precum și necesitatea creșterii sprijinului politic comunitar pentru dezvoltarea de capabilități complementare Alianței Nord-Atlantice, cu apel la finanțarea comună.

Ministrul Meleșcanu a fost însoțit, la lucrările forului european, de secretarul de stat Corneliu Dobrițoiu, șeful Departamentului pentru politica de apărare și planificare, și de locțiitorul șefului Statului Major General, general-locotenent Mihail Orzeață.Biroul de Presă al Ministerului Apărării