Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Adrian Prvu, tel. 0723.150.381

 


Comunicat nr. 56


Informaie de pres


Cauza accidentului aviatic produs pe 7 noiembrie 2007, n care a fost implicat un elicopter militar, a fost oprirea necomandat a ambelor motoare ale elicopterului, n conformitate cu concluziile Comisiei de investigare tehnic conduse de general de flotil aerian Ion-Aurel Stanciu.

Oprirea motoarelor elicopterului a fost determinat de absorbia apei provenite din topirea gheii desprinse de pe dispozitivele de admisie a aerului, urmare a apariiei givrajului, se arat n raportului final al comisiei.

Producerea i manifestarea fenomenului de givraj (formarea unui strat de ghea pe suprafeele exterioare ale aeronavei) a fost posibil n condiiile evoluiei impredictibile a condiiilor meteo n zona de zbor a aeronavei - precipitaii sub form de lapovi i ninsoare.

Raportul final al Comisiei de investigare tehnic a fost aprobat de Ministrul Aprrii, Teodor Melecanu.

***

Un elicopter IAR-330 PUMA SOCAT aparinnd Bazei 90 Transport Aerian s-a prbuit pe data de 7 noiembrie 2007, n zona localitii Ungheni, judeul Arge, n timp ce executa un zbor de instrucie pe timp de noapte. n urma accidentului i-au pierdut viaa cei trei membri ai echipajului - comandorul Nicolae Bucur, locotenent Ionel Craiu i maistru militar clasa a II-a Adrian Alexandru Ticea, iar aeronava a fost complet distrus.


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii