Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Adrian Pîrvu, tel. 0723.150.381

 


Comunicat nr. 56


Informație de presă


Cauza accidentului aviatic produs pe 7 noiembrie 2007, în care a fost implicat un elicopter militar, a fost oprirea necomandată a ambelor motoare ale elicopterului, în conformitate cu concluziile Comisiei de investigare tehnică conduse de general de flotilă aeriană Ion-Aurel Stanciu.

Oprirea motoarelor elicopterului a fost determinată de absorbția apei provenite din topirea gheții desprinse de pe dispozitivele de admisie a aerului, urmare a apariției givrajului, se arată în raportului final al comisiei.

Producerea și manifestarea fenomenului de givraj (formarea unui strat de gheață pe suprafețele exterioare ale aeronavei) a fost posibilă în condițiile evoluției impredictibile a condițiilor meteo în zona de zbor a aeronavei - precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Raportul final al Comisiei de investigare tehnică a fost aprobat de Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu.

***

Un elicopter IAR-330 PUMA SOCAT aparținând Bazei 90 Transport Aerian s-a prăbușit pe data de 7 noiembrie 2007, în zona localității Ungheni, județul Argeș, în timp ce executa un zbor de instrucție pe timp de noapte. În urma accidentului și-au pierdut viața cei trei membri ai echipajului - comandorul Nicolae Bucur, locotenent Ionel Craiu și maistru militar clasa a II-a Adrian Alexandru Ticea, iar aeronava a fost complet distrusă.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării