Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: cpitan Florentin ILIE, 0745 148 176

 


Comunicat nr. 103


Reuniune de lucru a Comisiei Naionale de Drept Internaional UmanitarSub preedinia doamnei Georgeta Elisabeta Ionescu, secretar de stat i ef al Departamentului pentru relaia cu Parlamentul i informare public, a avut loc prima reuniune de lucru din acest an a Comisiei Naionale de Drept Internaional Umanitar (CNDIU) joi, 17 aprilie, la sediul Ministerului Aprrii.

n baza Regulamentului de funcionare a CNDIU i n conformitate cu Strategia naional a Romniei de aplicare a dreptului internaional umanitar, au fost adoptate propunerile instituiilor reprezentate n CNDIU, care erau cuprinse n Planul de activiti pentru anul n curs. De asemenea, au fost supuse dezbaterii o serie de teme din domeniul Dreptului Internaional Umanitar, care urmeaz s fie susinute la viitoarele sesiuni CNDIU de ctre reprezentanii Comisiei.

La propunerea preedintelui n exerciiu a CNDIU, doamna Georgeta Elisabeta Ionescu, membrii Comisiei au fost de acord ca la urmtoarele reuniuni s fie invitai s participe i reprezentani ai Asociaiei Romne de Drept Umanitar, Societii Naionale de Cruce Roie din Romnia, personaliti din mediul academic i din viaa civil, avnd responsabiliti sau preocupri n domeniul Dreptului Internaional Umanitar.

Urmtoarea reuniune CNDIU se va desfura, n prima decad a lunii iulie, la Ploieti.
* * *
Ministerul Aprrii a preluat, pe 21 februarie 2008, preedinia Comisiei Naionale de Drept Internaional Umanitar (CNDIU), pentru un an, de la Ministerul Afacerilor Externe.
Comisia Naional de Drept Internaional Umanitar a fost nfiinat prin Hotrrea Guvernului nr. 420/2006, fiind format din reprezentani ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Aprrii, Ministerului Justiiei, Ministerului Internelor i Reformei Administrative, Ministerului Educaiei, Cercetrii i Tineretului i ai Ministerului Sntii Publice. Secretariatul comisiei este asigurat de Centrul de Drept Internaional Umanitar al Armatei, cu sediul la Ploieti.
Principalele atribuii ale CNDIU sunt formularea de propuneri la nivel naional n vederea aplicrii normelor de drept internaional umanitar, urmrirea transpunerii acestora n legislaia intern i difuzarea dreptului internaional umanitar prin sistemul naional de educaie i cel specific instituiilor reprezentate.

Biroul de Pres al Ministerului Aprrii