Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Renato Nadolu, 0788 564151

 


Comunicat nr. 110


Peregrin la porțile deșertului


Volumul de poezii „Peregrin la porțile deșertului”, al sublocotenentului post-mortem Ioan Grosaru, va fi lansat miercuri, 23 aprilie, ora 13.00, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre.

Cartea militarului erou, căzut la datorie în Irak, editată de Societatea Scriitorilor Militari la inițiativa șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent dr. Teodor Frunzeti, a văzut lumina tiparului la Editura Militară.

La eveniment vor participa ministrul apărării, Teodor Meleșcanu, gl.lt.dr. Teodor Frunzeti, Adrian Pandea, directorul Editurii Militare, Liviu Vișan, președintele Societății Scriitorilor Militari și plutonierul Marian Panciu, unul dintre camarazii, care i-au fost alături lui Ioan Grosaru până în ultimele clipe ale vieții sale.

Sublocotenentul post-mortem Ioan Grosaru s-a născut la Fălticeni, la 24 octombrie 1972. După absolvirea unei școli profesionale din Satu Mare, se angajează ca militar profesionist în Batalionul 32 Infanterie „Mircea” din Timișoara.

A luat parte la misiuni de menținere a păcii în Afganistan și Irak. A căzut la datorie pe 21 septembrie 2007 în timpul îndeplinirii unei misiuni în Irak. Ioan Grosaru este autorul a două volume de versuri Corabia din furtună și Chemare din necunoscut, precum și al unui roman, rămas în manuscris.

Jurnaliștii care doresc să ia parte la acest eveniment, care va avea loc la sediul Statului Major al Forțelor Terestre din București, sector 6, Strada Drumul Taberei, nr. 9-11, (vis a vis de Complexul Orizont), sunt invitați să se adreseze la Compartimentul de Relații Publice al SMFT, telefon 021 313 7246.

* * *

În dimineața zilei de 21 septembrie 2007, transportorul amfibiu blindat în care se afla caporalul Ioan Grosaru a fost lovit de explozia unui dispozitiv exploziv improvizat. Mașina de luptă blindată, aflată a doua într-o coloană de trei, executa o misiune de patrulare în apropiere de baza Talil din Irak. În urma puternicei explozii, caporalul Ioan Grosaru a decedat.

În aceeași zi, ministrul apărării, Teodor Meleșcanu, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem iar președintele României l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război, în semn de recunoștință și apreciere pentru devotamentul excepțional dovedit pe timpul îndeplinirii misiunii. Funeraliile sublocotenentului post-mortem Ioan Grosaru au avut loc pe 25 septembrie 2007, în satul Păișeni, comuna Cornu Luncii, județul Suceava.Biroul de Presă al Ministerului Apărării