Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col.ing. Leonard Mocanu, 0744 359491

 


Comunicat nr. 125


Șeful Statului Major General participă la Reuniunile Militare de la Bruxelles


Șeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, va participa în zilele de 14 și 15 mai la reuniunea Comitetului Militar al NATO și vineri, 16 mai, la reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene, care se desfășoară la Bruxelles.

Comitetul Militar al NATO va analiza operațiile și misiunile care se desfășoară sub egida Alianței, precum și relațiile cu statele partenere, în contextul hotărârilor SUMMIT-ului de la București.

La reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene vor fi abordate subiecte referitoare la operațiile EUFOR din Balcanii de Vest și din Africa, la capacitatea Uniunii Europene de răspuns la crize și la creșterea stabilității și securității europene și internaționale.

***

Comitetul Militar este cel mai înalt for militar al NATO, destinat să asiste și să consilieze organismele de conducere politico-militare ale Alianței: Consiliul Nord-Atlantic, Comitetul pentru Planificarea Apărării și Comitetul pentru Planificarea Nucleară. Comitetul Militar stabilește linii directoare pentru comandanții strategici (Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandantul Comandamentului pentru Transformare) ai căror reprezentanți iau parte la lucrări.

Comitetul Militar al NATO este format din șefii statelor majore generale (ai apărării) din țările membre NATO. El se reunește la nivelul șefilor statelor majore generale (ai apărării) în trei sesiuni anuale, iar la nivelul reprezentanților militari, săptămânal.

Președintele Comitetului Militar al NATO este ales din rândul șefilor statelor majore generale ale statelor aliate, având un mandat de trei ani. În prezent, această funcție este deținută de generalul canadian Raymond Henault, al cărui mandat expiră în iunie 2008.

Comitetul Militar al Uniunii Europene este organul militar suprem al Consiliului UE pentru consultare și cooperare militară între statele membre, în domeniul prevenirii conflictelor și al gestionării crizelor. CM este format din șefii statelor majore generale (ai apărării) ale statelor membre. Președintele CM este desemnat de Consiliu, dintre membrii acestuia, pentru un mandat de trei ani. În prezent, această funcție este deținută de generalul francez Henri Bentégeat.Biroul de Presă al Ministerului Apărării