Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 148


Teodor Melecanu s-a ntlnit cu directorul executiv al EDA


Ministrul Aprrii, Teodor Melecanu, l-a primit astzi, 29 mai, la sediul ministerului, pe directorul executiv al Ageniei Europene de Aprare (EDA), Alexander Weis, care efectueaz o vizit oficial n Romnia.

n cadrul discuiilor au fost abordate subiecte referitoare la proiectele strategice la nivel european promovate i dezvoltate de EDA i la Programul Ageniei pe anul acesta, apreciindu-se c acesta este unul ambiios, dominat de continuarea i consolidarea direciilor de aciune din anii anteriori (dezvoltarea i implementarea unor strategii pe termen lung - Planul de Dezvoltare a Capabilitilor, cadrul pentru o Strategie privind cercetarea i tehnologiile din domeniul aprrii europene, Strategia privind standardizarea i cooperarea n domeniul armamentelor, Strategia pentru crearea unei baze industriale i tehnologice a aprrii europene, Programul de Investiii Comune n domeniul Proteciei Forelor).

Oficialul european a susinut o prelegere la Colegiul Naional de Aprare pe tema ,,Proiectele Ageniei Europene de Aprare n domeniul capacitilor militare i industriei de aprare europene: Oportuniti i provocri” i o conferin de pres.

Programul oaspetelui mai cuprinde ntlniri cu eful Statului Major General, eful Departamentului pentru Politica de Aprare i Planificare i cu lociitorul efului Departamentului pentru Armamente.
* * *
Romnia a devenit membr a Ageniei Europene de Aprare n luna martie a anului 2007. n acest sens, ara noastr, reprezentat oficial la nivelul Ministerului Aprrii, a participat la procesul decizional i la mecanismele de lucru ale ageniei. n perspectiv, se are n vedere participarea la proiectele de colaborare multinaionale n domeniul cercetrii, tehnologiilor i armamentelor, n funcie de cerinele i nevoile identificate pe plan naional i n conformitate cu angajamentele asumate fa de NATO i EU.

EDA a fost creat prin aciunea comun a Consiliului Uniunii Europene, la 12 iulie 2004, avnd misiunea de a sprijini statele membre participante n dezvoltarea capabilitilor militare necesare pentru operaiuni de gestionarea crizelor derulate n cadrul politicii europene de securitate i aprare.


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii