Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mihai Ursache

 


Comunicat nr. 155


Eroii români morți în Primul Război Mondial comemorați în Franța și GermaniaSecretarul de stat Georgeta Elisabeta Ionescu va participa în zilele de sâmbătă, 7 iunie, și duminică, 8 iunie, la manifestările prilejuite de comemorarea a 90 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, în localitățile Haltingen (Germania) și Soulzmantt (Franța).

În cadrul activității ce va avea loc în cimitirul din localitatea Weil am Rhein (Haltingen) din landul Baden – Würtenberg vor fi comemorați militarii români morți în prizonierat în Primul Război Mondial. Un moment principal îl va constitui dezvelirea unei troițe maramureșene și a două plăci comemorative din bronz pe soclul de granit pe care sunt gravate numele celor 54 de eroi români morți în 1917. Atât troița, cât și plăcile comemorative au fost realizate la inițiativa și cu finanțarea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor ca, de altfel, întregul proiect de reabilitare a cimitirului.

Ceremonialul militar va fi asigurat de un detașament de onoare din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul“, iar slujba de pomenire a eroilor români va fi săvârșită de preotul parohiei româno–ortodoxe din Lörrach.

În cursul zilei de duminică, 8 iunie, Georgeta Elisabeta Ionescu va fi prezentă și la ceremonia organizată în Cimitirul militar din localitatea Soulzmantt (Franța), unde sunt înhumați 452 de eroi români morți, de asemenea, în prizonierat în Primul Război Mondial.

Biroul de Presă al Ministerului Apărării