Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 162


Reuniunea Minitrilor Aprrii din rile membre NATO de la Bruxelles


Ministrul romn al Aprrii, Teodor Melecanu, a participat joi, 12 iunie, la sesiunile de lucru din prima zi a Reuniunii Formale a minitrilor Aprrii din rile membre ale NATO care se desfoar la Bruxelles.

Pe timpul lucrrilor Comitetului de Planificare a Aprrii (DPC), minitrii au aprobat Raportul general privind analiza planificrii aprrii la nivelul Alianei, alturi de evalurile planurilor naionale de aprare ale statelor aliate participante n cadrul procesului de planificare a aprrii NATO. Au fost discutate, de asemenea, pe timpul ntlnirii Grupului de Planificare Nuclear (NPG), modalitile de revizuire a planificrii nucleare.

n cadrul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic privind transformarea Alianei, minitrii au aprobat Raportul privind progresele n domeniul asigurrii forelor i capabilitilor Alianei. Agenda discuiilor a mai cuprins, printre altele, teme referitoare la Fora de Rspuns a NATO (NRF), gsirea unor modaliti de remediere a deficienelor existente la nivelul capabilitilor NATO i de mbuntire a capacitii de dislocare i susinere a forelor n teatrele de operaiuni.

Teodor Melecanu a participat i la ntlnirea minitrilor aprrii din rile membre ale Alianei Nord-Atlantice care contribuie la Comandamentul Regional Sud din Afganistan, precum i la Reuniunea cu minitrii aprrii/efii delegaiilor statelor non-membre NATO contributoare la operaiunea KFOR.

n cadrul reuniunii privind KFOR ministrul romn al aprrii a reafirmat interesul rii noastre fa de meninerea stabilitii n Balcani. n acest sens, Romnia va continua s sprijine eforturile aliate de asigurare a securitii n Kosovo. Participarea forelor romneti la KFOR se va circumscrie exclusiv dimensiunii de securitate, pe baza mandatului conferit misiunii NATO de Rezoluia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Secretarul General al NATO a confirmat faptul c Aliana nu se implic n probleme legate de recunoaterea statutului, ci doar de asigurare a securitii Kosovo.

Reuniunea de la Bruxelles constituie prima ntlnire formal a minitrilor aprrii care evalueaz stadiul de implementare a iniiativelor i proceselor aliate dup Summit-ul NATO de la Bucureti. De asemenea, Reuniunea constituie o ocazie de iniiere a discuiilor asupra subiectelor n domeniul aprrii n vederea pregtirii Summit-lui NATO din 2009.

Vineri, 13 iunie, delegaia romn particip la lucrrile Consiliul Nord-Atlantic (NAC), la Reuniunea Consiliului NATO-Rusia (NRC), precum i la Reuniunea Comisiei NATO-Ucraina (NUC).


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii