Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 167


Teodor Meleșcanu, în vizita oficială la BeijingMinistrul Apărării, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit astăzi, 17 iunie, cu omologul său chinez, generalul Liang Guanglie, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Populară Chineză, în perioada 16-20 iunie.

Efectele cutremurului din 12 mai, precum și intervenția armatei chineze în sprijinul populației afectate, au fost subiectele abordate în deschiderea convorbirilor oficiale dintre cei doi miniștri. Generalul Guanglie a mulțumit autorităților române pentru ajutoarele trimise, precum și pentru solidaritatea exprimată.

Ministrul Meleșcanu a declarat, în context, că Guvernul României și Ministerul Apărării analizează posibilitatea de a mai trimite ajutoare, o parte printr-un transport umanitar aerian și o parte pe calea ferată. „Este vorba de aproximativ 700 tone de materiale de primă necesitate “, a spus ministrul Apărării.

În ceea ce privește cooperarea româno-chineză, Teodor Meleșcanu a reiterat faptul că, în Asia, China este cel mai important partener al României și a accentuat asupra necesității dezvoltării relațiilor militare bilaterale. Instituțiile de învățământ militar din cele două țări vor continua programele de training și participarea la exerciții comune. De asemenea, se va intensifica colaborarea la nivel de experți în domeniul managementului crizelor și al comunicațiilor militare. Totodată, va continua cooperarea în domeniul medicinei militare și vor fi abordate noi domenii de interes reciproc, printre care schimburile de experiență privind participarea în teatrele de operații.

În cadrul discuțiilor s-a apreciat că este necesar să se continue dialogul la nivelul conducerii celor două ministere, mai ales în ceea ce privește găsirea soluțiilor la provocările mediului internațional de securitate, în cadrul eforturilor globale de combatere a terorismului.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării