Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Leonard MOCANU, tel.: 0744.359.491

 


Comunicat nr. 178


Șeful SMG, la sediul NATO din BruxellesȘeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, participă vineri, 27 iunie, la sediul NATO din Bruxelles, la ceremonia de predare-primire a funcției de președinte al Comitetului Militar al NATO.

Amiralul italian Giampaolo Di Paola îi va succede în funcție generalului canadian Raymond Henault. Ceremonia se va desfășura în prezența secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, și a șefilor statelor majore generale (ai apărării) din țările membre ale Alianței.

* * *

Comitetul Militar al NATO este cea mai înaltă autoritate militară a Alianței Nord-Atlantice. Este responsabil, în fața Consiliului Nord-Atlantic/Comitetului de Planificare a Apărării, de desfășurarea întregii activități militare a Alianței și de eficiența activităților agențiilor sale în domeniu. Comitetul Militar al NATO recomandă autorităților politice ale NATO măsurile necesare pentru apărarea colectivă din aria de responsabilitate a Alianței și implementează deciziile referitoare la operațiile și misiunile conduse de NATO.

Comitetul are un rol important în dezvoltarea politicii și doctrinei militare a Alianței și în asigurarea orientărilor militare pentru cele două comandamente strategice ale NATO (Comandamentul Suprem Aliat pentru Operații și Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare).

Președintele Comitetului Militar al NATO conduce activitățile curente ale structurilor militare ale Alianței. El este reprezentantul și, totodată, purtătorul de cuvânt al Comitetului. Președintele este ales dintre membrii comitetului, pentru o perioadă de trei ani.

Amiralul Giampaolo Di Paola a fost ales președinte al Comitetului Militar al NATO la reuniunea șefilor statelor majore generale (ai apărării) din luna noiembrie 2007.Biroul de Presă al Ministerului Apărării