Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 227


Corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian" participă la reactivarea Grupării BLACKSEAFOR


Corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” va participa în perioada 04 – 26 august, la prima fază a celei de a opta activări a Grupului de Cooperare Navală BLACKSEAFOR (BSF). Din Grupare vor mai face parte la această activare fregata ORUC REIS (Turcia), nava de comandament SLAVUTICH (Ucraina), corveta SMELI (Bulgaria) și nava de debarcare a desantului AZOV (Federația Rusă).

Programul activării va cuprinde vizite în porturile: Sevastopol (Ucraina), Batumi (Georgia), Novorosiisk (Federația Rusă), unde se vor face cunoscute publicului obiectivele BLACKSEAFOR. Astfel, pe timpul staționării în porturile menționate, se vor desfășura activități demonstrative, întâlniri cu oficialități militare și civile, conferințe de presă, activități sociale și vizite la bordul navelor.

Acțiunile pe mare vor viza, potrivit unor scenarii fictive, căutarea și salvarea pe mare, apărarea comună împotriva atacurilor aeriene și ale navelor de suprafață, inspecții ale unor nave suspecte, supravegherea, recunoașterea și raportarea situației navale, interogarea navelor comerciale în vederea identificării acestora, precum și misiuni de interdicție maritimă.

Corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian" este comandată de căpitan-comandorul Constantin Jianu și are la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 102 militari.

Duminică, 03 august, începând cu ora 11.00, corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian" va pleca din portul militar Mangalia cu destinația Sevastopol.

Jurnaliștii interesați să participe la ceremonialul de plecare, vor fi așteptați la intrarea în portul militar Mangalia începând cu ora 10.00. Detalii suplimentare pot fi obținute de la Lt.cdor. Ion BURGHIȘAN tel. 0722 229.585.
* * * * *
Gruparea BLACKSEAFOR este concepută ca o forță care acționează "la chemare" și este activată de două ori pe an pentru a desfășura exerciții navale. Comanda Grupării este asigurată, în conformitate cu protocolul de înființare, succesiv de cele șase state riverane Mării Negre care paricipă cu forțe: Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Ucraina și Turcia. Ucraina va prelua pentru următoarele 12 luni comanda Grupării în cadrul unui ceremonial ce se va desfășura în portul Sevastopol, înaintea primei faze a activării ce se va desfășura pe mare.

Informații suplimentare referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră, BLACKSEAFOR, pot fi obținute vizitând pagina de internet www.blackseafor.orgBiroul de Presă al Ministerului Apărării