Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: mr.Renato Nadolu

 


Comunicat nr. 240


Exerciiu real de gestionare a crizelor “EVROPI-II/08”, n GreciaGrupul de Lupt al Uniunii Europene, format din Grecia, Bulgaria, Cipru i Romnia, (EU HELBROC BG), va desfura ntre 6 i 12 sptembrie, n Poligonul ASKOS-PROFITS din Grecia, exerciiul real de gestionare a crizelor LIVE CME “EVROPI-II/08”.

La exerciiul “EVROPI-II/08”, finanat de Uniunea European, vor participa peste 1200 militari din cele patru ri – Grecia cu un batalion, sprijinit de structuri ale forelor aeriene, de logistic i de geniu; Bulgaria – cu o companie de infanterie uoar; Cipru – cu un pluton de poliie militar i unul medical; Romnia – cu un pluton NBC i o echip PSYOPS.

Obiectivul principal al exerciiului “EVROPI-II/08” este de a antrena personalul ]n conducerea de aciuni coerente i complexe n vederea realizrii unui nivel de interoperabilitate ntre forele multinaionale participante. Exerciiul este conceput s asigure antrenarea participanilor n procedurile Uniunii Europene privind gestionarea crizelor n teren, cu accent pe operaiile de evacuare, pe operaiile care au drept scop separarea prilor aflate n conflict i pe acordarea de asisten umanitar.

Scenariul descrie o situaie ipotetic de criz, aprut pe o insul fictiv, „MESOGEIOS”, unde o minoritate este organizat n grupuri paramilitare i, printre alte aciuni violente, se manifest agresiv asupra unui numr mare de ceteni ai Uniunii Europene rezideni pe insul. De asemenea, au fost raportate atrociti asupra unor refugiai sosii dintr-o alt ar insular, BROWNLAND. Scenariul include o planificare operaional preliminar a activrii i angajrii Grupului de Lupt HELBROC, pentru separarea prilor aflate n conflict, pentru prevenirea unui dezastru umanitar i desfurarea de operaii de evacuare, dac se va dovedi necesar. Toate aceste aciuni se vor desfura sub mandat ONU i cu o directiv a Uniunii Europene.

x x x

Joi, 11 septembrie, este planificat Ziua Presei, n timpul derulrii fazelor de final ale exerciiului “EVROPI-II/08.
Jurnalitii interesai s participe la Ziua Presei vor transmite pn miercuri, 3 septembrie, solicitrile de acreditare Biroului de Pres al Ministerului Aprrii, tel./fax 021 319 60 22, e-mail presamapn@mapn.ro. Ministerul Aprrii va asigura transportul pn la Poligonul ASKOS-PROFITS, Grecia.

Biroul de Pres al Ministerului Aprrii