Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: mr.Renato Nadolu

 


Comunicat nr. 240


Exercițiu real de gestionare a crizelor “EVROPI-II/08”, în GreciaGrupul de Luptă al Uniunii Europene, format din Grecia, Bulgaria, Cipru și România, (EU HELBROC BG), va desfășura între 6 și 12 sptembrie, în Poligonul ASKOS-PROFITS din Grecia, exercițiul real de gestionare a crizelor LIVE CME “EVROPI-II/08”.

La exercițiul “EVROPI-II/08”, finanțat de Uniunea Europeană, vor participa peste 1200 militari din cele patru țări – Grecia cu un batalion, sprijinit de structuri ale forțelor aeriene, de logistică și de geniu; Bulgaria – cu o companie de infanterie ușoară; Cipru – cu un pluton de poliție militară și unul medical; România – cu un pluton NBC și o echipă PSYOPS.

Obiectivul principal al exercițiului “EVROPI-II/08” este de a antrena personalul ]n conducerea de acțiuni coerente și complexe în vederea realizării unui nivel de interoperabilitate între forțele multinaționale participante. Exercițiul este conceput să asigure antrenarea participanților în procedurile Uniunii Europene privind gestionarea crizelor în teren, cu accent pe operațiile de evacuare, pe operațiile care au drept scop separarea părților aflate în conflict și pe acordarea de asistență umanitară.

Scenariul descrie o situație ipotetică de criză, apărută pe o insulă fictivă, „MESOGEIOS”, unde o minoritate este organizată în grupuri paramilitare și, printre alte acțiuni violente, se manifestă agresiv asupra unui număr mare de cetățeni ai Uniunii Europene rezidenți pe insulă. De asemenea, au fost raportate atrocități asupra unor refugiați sosiți dintr-o altă țară insulară, BROWNLAND. Scenariul include o planificare operațională preliminară a activării și angajării Grupului de Luptă HELBROC, pentru separarea părților aflate în conflict, pentru prevenirea unui dezastru umanitar și desfășurarea de operații de evacuare, dacă se va dovedi necesar. Toate aceste acțiuni se vor desfășura sub mandat ONU și cu o directivă a Uniunii Europene.

x x x

Joi, 11 septembrie, este planificată Ziua Presei, în timpul derulării fazelor de final ale exercițiului “EVROPI-II/08.
Jurnaliștii interesați să participe la Ziua Presei vor transmite până miercuri, 3 septembrie, solicitările de acreditare Biroului de Presă al Ministerului Apărării, tel./fax 021 319 60 22, e-mail presamapn@mapn.ro. Ministerul Apărării va asigura transportul până la Poligonul ASKOS-PROFITS, Grecia.

Biroul de Presă al Ministerului Apărării