Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Leonard Mocanu, tel 0744359491

 


Comunicat nr. 252


Vizita locțiitorului comandantului suprem al Forțelor Aliate din Europa


Locțiitorul comandantului suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Sir John McColl, efectuează, în zilele de 4 și 5 septembrie, o vizită oficială în România la invitația șefului Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin.

În cadrul discuțiilor, amiralul Marin a prezentat aspecte ale transformării Armatei României, cu accent pe modul de îndeplinire a angajamentelor naționale asumate față de Alianța Nord-Atlantică. Totodată, generalului Sir John McColl i-au mai fost prezentate detalii ale participării militarilor români la misiuni sub egida NATO.

Generalul Sir John McColl s-a întâlnit și cu secretarul de stat Corneliu Dobrițoiu, șeful Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare din Ministerul Apărării. Programul mai cuprinde depunerea unei coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, vizitarea Centrului de Instruire prin Simulare și a Palatului Parlamentului.
* * *
Generalul Sir John McColl și-a început cariera militară în 1973, când a fost încadrat în Batalionul 1 al Regimentului Regal Anglican. De-a lungul carierei, a îndeplinit funcții de comandă pe toate treptele ierarhiei militare, unitățile în care a fost încadrat fiind dislocate constant în teatre de operații internaționale în Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan sau Irak.

În anul 2002 a comandat prima Forță Internațională de Asistență de Securitate din Afganistan, în 2004 a fost locțiitorul comandantului Forței Multinaționale din Irak, iar în anul 2005 a fost trimisul special al primului ministru al Marii Britanii în Afganistan.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării